Iran porinuo prvi domaći razarač u Kaspijsko more

Razarač ima sletište za helikopter, opremljen je raketama zemlja-zemlja i zemlja-vazduh, kao i protivavionskim baterijama
4 komentar(a)
Iran, razarač, Ahmadinedžad, Foto: Beta/AP
Iran, razarač, Ahmadinedžad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.03.2013. 15:26h

Iran je porinuo prvi razarač domaće proizvodnje u Kaspijsko more, što je prvo veće iransko vojno prisustvo u tom u bogatom nalazištu nafte, saopštila je iranska državna televizija.

Prethodna verzija razarača Jamaran nalazi se u Persijskom zalivu od 2010.godine

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad predstavio je razarač Jamaran-2 u oblaskom gradu Anzali, koji se nalazi na oko 250 kilometara sjeverozapdno od Teherana. Kako se navodi, Jamaran-2 će se priključiti mornarici u sljedećih nekoliko mjeseci, poslije završnih testova.

Razarač je težak 1.400 tona, dugačak 94 metra i može da dostigne brzinu do 30 čvorova. Ima pristanište za helikopter, opremljen je raketama zemlja-zemlja i zemlja-vazduh, kao i protivavionskim baterijama i složenim terminalima za radar i komunikacije, navodi se u izvještaju.

Prethodna verzija razarača Jamaran nalazi se u Persijskom zalivu od 2010.godine. Iran, Rusija, Azarbejdžan, Kazahstan i Turkmenistan, zemlje koje okružuju Kaspijsko more, nisu postigle sporazum o eksploataciji resursa.

Iran se zalaže za jednaku podjelu morskih resursa, međutim, ostale zemlje su se o tom pitanju dogovarale međusobno, zbog čega njegov udio iznosi 12 procenata.

Bonus video: