Tunis: Demonstranti traže ostavku vlade

Četrdeset dana nakon ubistva opozicionog čelnika Šokrija Belaida, demonstranti zatražili odlazak pripadnika islamističke stranke Enada sa svih državnih pozicija
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 18:23h

Više hiljada Tunižana izašlo je danas na ulice glavnog grada tražeći ostavku islamističke vlade koju okrivljuju za ubistvo vodećeg sekularnog političara prije 40 dana.

Agencije prenose kako je riječ o najvećim protestima otkad je 6. februara vodeći opozicioni čelnik koji se protivio uvođenjiu šerijatskih zakona, Šokri Belaid ubijen pred svojom kućom, što je pokrenulo najveće nerede u državi otkad je revolucijom jasmina 2011. s vlasti svrgnut Zine al-Abidin Ben Ali nakon čega je i počelo Arapsko proljeće.

Šokri Belaid

Nastojeći da uguši proteste premijer Hamadi Džebali podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto imenovan je Ali Larajed, član islamističke stranke Enade koji je osnovao novu koalicionu vladu. U njoj su na mjesta ministara u ključnim ministarstvima imenovani nezavisni kandidati.

Međutim, demonstranti su danas okrivili vladajući stranku za Belaidovo ubistvo pa su zatražili da članovi islamističke stranke Enade napuste državne dužnosti.

"Narod želi novu revoluciju", "Narod želi da svrgne režim", moglo se pročitati na transparentima koje su isticali demonstranti.

Niko još uvijek nije preuzeo odgovornost za Belaidovo ubistvo, a njegova porodica za to direktno okrivljuje Enadu. Ova stranka opovrgava bilo kakvu umiješanost, a policija tvrdi da je identifikovala ubicu i da je on radikalni salafistički islamista. Porodica ubijenog dodaje da nije dovoljno otkriti ubicu već i njegove nalogodavce.

"Ubili su Šokrija, ali ne mogu ubiti vrijednosti slobode za koje se on zalagao", rekla je Belaidova udovica Basma u subotu na suprugovom grobu.

Galerija

Bonus video: