Čaves ipak neće biti balsamovan

Vršilac dužnosti predsjednika Venecuele Nikolas Maduro objavio je prošle nedjelje da će Čavesovo tijelo biti trajno izloženo
61 pregleda 0 komentar(a)
Ugo Čaves, Foto: Reuters
Ugo Čaves, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2013. 09:57h

Tijelo preminulog predsjednika Venecuele Uga Čavesa neće, kako je ranije najavljivano, biti balsamovano kako bi kasnije moglo da bude trajno izloženo.

Ministar informisanja Venecuele Ernesto Viljegas je na svom nalogu na Tviteru objavio da je vlada u Karakasu odbacila ideju o balsamovanju, nakon što je o tome dobila mišljenje ruske medicinske komisije, prenijela je agencija AP.

U Viljegasovoj poruci se navodi da je ruska komisija zaključila da bi Čavesovo tijelo moralo da bude otpremljeno u Rusiju i tamo tretirano tokom sedam ili osam mjeseci, kako bi bilo balsamovano na odgovarajući način.

Vršilac dužnosti predsjednika Venecuele Nikolas Maduro objavio je prošle nedjelje da će Čavesovo tijelo biti trajno izloženo, ali je zatim u srijedu naveo da je to "sada malo vjerovatno".

Stotine hiljada građana Venecuele oprostilo se juče od svog pokojnog lidera, koji je preminuo 5. marta, i posljednjim maršom ulicama Karakasa ga ispratilo do Vojnog muzeja.

Kolona, koju je predvodio Maduro, u pratnji predsjednika Bolivije i bliskog Čavesovog saveznika Eva Moralesa, predstavljala je kulminaciju desetodnevne žalosti u Venecueli.

Trasa marša bila je duga 20 kilometara, a kolona se kretala od Vojne akademije, gdje je Čavesovo tijelo bilo izloženo tokom proteklih sedam dana, do nekadašnje barake koja je pretvorena u muzej, a nalazi se u dijelu Karakasa koji se naziva "23. januar", odakle je Čaves započeo svoju političku karijeru neuspjelim pučem 1992. godine.

Posljednje počivalište Čavesa je od danas otvoreno za javnost, a vlada u Karakasu očekuje da će mauzolej "za revolucionare iz čitavog sveta postati odredište hodočašća".

Bonus video: