SAD ukinule sankcije sirijskoj opoziciji

Vlasti u Vašingtonu su 2011. godine zamrzle sva sirijska sredstva u Americi, zabranivši građanima i firmama iz SAD da posluju sa Sirijom
1 komentar(a)
Damask, Sirija, Foto: Beta/AP
Damask, Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.03.2013. 21:04h

Vlada Sjedinjenih Američkih Država saopštila je danas da će dozvoliti svojim kompanijama, bankama i građanima da šalju novac sirijskoj opoziciji koja se bori da sruši lidera te zemlje Bašara al Asada.

Ministarstvo finansija SAD izuzelo je opoziciju u Siriji od sankcija koje su prije dvije godine, na početku sukoba, uvedene protiv vlasti u Damasku.

"SAD su posvećene podršci narodu u Siriji koji želi političku tranziciju ka demokratiji i miroljubivoj zemlji", saopštilo je ovo ministarstvo, ocijenivši da je vlada u toj zemlji izgubila svaki legitimitet pokušavajući nasilno da zadrži vlast.

Američke vlasti su donijele odluku dok u Evropskoj uniji Francuska i Velika Britanija pokušavaju da lobiraju da se ukine embargo na izvoz oružja sirijskoj opoziciji.

Tu ideju su danas na samitu u Briselu odbile ostale članice EU. SAD su saopštile da će pružiti pomoć u hrani i lekovima za opoziciju, ali su takođe odbacile ideju o slanju oružja, plašeći se da bi ono moglo da završi kod islamista koji bi ga kasnije upotrijebili protiv meta na Zapadu.

Vlasti u Vašingtonu su 2011. godine zamrzle sva sirijska sredstva u Americi, zabranivši građanima i firmama iz SAD da posluju sa Sirijom.

Procjenjuje se da je od početka pobune u Siriji poginulo oko 70.000 ljudi, a međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su obje strane za kršenje ratnog prava i za zločine.

Bonus video: