Sjeverna Koreja lansirala dvije rakete u Japansko more

Prema vojnim izvorima iz Južne Koreje, ispaljene su dvije rakete, najvjerovatnije tipa "KN-02", koje imaju domet od oko 120 km
89 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: AP
Sjeverna Koreja, Foto: AP
Ažurirano: 15.03.2013. 17:08h

Sjeverna Koreja lansirala je rakete kratkog dometa u Japansko more, javili su lokalni južnokorejski mediji.

Prema vojnim izvorima iz Južne Koreje, ispaljene su dvije rakete, najvjerovatnije tipa "KN-02", koje imaju domet od oko 120 kilometara.

Za sada nije objavljeno vrijeme lansiranja tih projektila.

"Ovo lansiranje se smatra testiranjem sposobnosti za korišćenje raketa kratkog dometa. Izgleda da je testiranje izvedeno na nivou vojne jedinice, a ne na nacionalnom nivou", navodi vojni izvor u Seulu na koji se poziva južnokorejska agencija.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje odbilo je da potvrdi ovaj izvještaj.

Testiranje je izvedeno dan pošto je sjevernokorejski lider Kim Džong Un nadgledao artiljerijsku vježbu u blizini sporne granice na Žutom moru sa Južnom Korejom, u trenutku kada je južnokorejski premijer bio u posjeti ovoj osjetljivoj zoni.

Ta oblast je u prošlosti bila poprište krvavih sukoba između Sjeverne i Južne Koreje, a s obzirom na to da su vojne tenzije sada na najvišem nivou poslije više godina, smatra se glavnom lokacijom i novog sukoba.

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će pokrenuti još jedan Korejski rat, uz upotrebu nuklearnog oružja, kao odgovor na sankcije koje su UN nametnule pošto je Pjongjang izveo treću nuklearnu probu u februaru, kao i poslije zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD.

Do sada je kopnena i pomorska granica koja dijeli dvije Koreje bila mirna, mada je situacija napeta, a Južna Koreja je odbacila prijetnje Sjeverne Koreje kao grub pokušaj da se izvrši "psihološki pritisak" na Seul.

Pjongjang je ranije izjavio da odustaje od primirja potpisanog po okončanju Korejskog rata 1950-53.

Američki vojnici, stacionirani u Južnoj Koreji, od ponedjeljka izvode zajedničku vojnu vježbu sa južnokerojskom armijom. Vježba se održava pod nazivom "Ključno rješenje".

Sajber rat na Korejskom poluostrvu

Sjeverna Koreja optužila je Seul i Vašington da hakerskim napadima ometaju njen internet servis. U prekidu su bili i glavni servisi sjevernokorejskih medija.

"Nije tajna da SAD i marionetski režim Južne Koreje masovno jačaju sajber snage kako bi pojačale subverzivne aktivnosti i sabotaže protiv NDR Koreje", prenijela je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

U vijesti agencije KCNA navodi se da se "intenzivni i uporni napadi virusima na internet operatere događaju svakodnevno" u Sjevernoj Koreji.

Stranci u Pjongjangu javili su da nije bio moguć pristup internetu u srijedu i četvrtak. Kompanija sa sjedištem u Bangkoku, koja je operater sjevernokorejskog interneta, potvrdila je da je bilo hakerskih napada, ali da mreža sada radi normalno.

Južna Koreja negirala je optužbe sjevernog susjeda, a predstavnici američkih vojnih snaga nisu željeli da komentarišu optužbe Pjongjanga.

Optužba Sjeverne Koreje dolazi u vrijeme povećanih tenzija duž dobro utvrđene granice sa jugom, poslije novih sankcija Ujedinjenih nacija zbog atomske probe koju je izvela Sjeverna Koreja i velikih vojnih manevara na jugu za koje Pjongjang kaže da su maskirane pripreme agresije na NDR Koreju.

Sjeverna Koreja zaprijetila je nuklearnim ratom Sjedinjenim Državama za uvođenje novih sankcija, a ove nedjelje je potvrdila i da je raskinula 60 godina staro primirje kojim je okončan Korejski rat 1953. godine.

Južna Koreja takođe optužuje Sjever da širi virusima zaražene softvere i izvodi hakerske napade na njene državne i poslovne sajtove. Seul je optužio Pjongjang za sajber napad 2011. na servere državne banke koji su oboreni nakon čega je trebalo dvije nedelje da ponovo prorade.

Bonus video: