UN o trgovini oružjem: Nema prodaje kriminalcima

Glavni cilj je da se svaka zemlja obaveže da prije prodaje osigura da oružje neće biti upotrijebljeno za kršenje ljudskih prava ili ubistva
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.03.2013. 16:48h

U sjedištu UN u Njujorku u ponedeljak će početi novi pregovori kojima će zemlje članice svjetske organizacije pokušati da postignu sporazum o trgovini konvencionalnim oružjem, nakon neuspjeha krajem jula 2012.

Učesnici pregovora postigli su kompromis, ali su usvajanje zajedničkog teksta spriječile SAD

Članice Generalne skupštine UN, njih 193, imaće 10 dana da pronađu način da urede trgovinu oružjem u svijetu, godišnje vrijednu više od 70 milijardi dolara.

Glavni cilj je da se svaka zemlja obaveže da prije prodaje osigura da oružje neće biti upotrijebljeno za kršenje ljudskih prava ili ubistva, odnosno da neće pasti u ruke organizovanog kriminala.

U julu prošle godine, veliki izvoznici oružja (Rusija, SAD, Kina) i uzvoznici (Egipat, Indija, Pakistan, zalivske zemlje) četiri nedjelje su pokušavali da usvoje zajedničke kriterijume za sporazum.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun založio se za "čvrst" sporazum koji će se odnositi i na municiju

Učesnici pregovora postigli su kompromis, ali su usvajanje zajedničkog teksta spriječile SAD, tražeći dodatno vrijeme za izjašnjavanje.

"Postoji želja da se to završi, ali ponovo mnogo zavisi od SAD, a od ponovnog izbora i inauguracije (Baraka Obame) nismo dobili jasne naznake ni u jednom smjeru", kazao je jedan neimenovani evropski diplomata.

Osamnaest dobitnika Nobelove nagrade za mir, među kojima Džimi Karter i Dezmond Tutu, uputilo je u četvrtak otvoreno pismo Obami, koji je i sam bio laureat 2009. U pismu, oni su naveli da je jak i obavezujući sporazum "moralna obaveza koja bi služila nacionalnim bezbjednosnim interesima" SAD.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun založio se za "čvrst" sporazum koji će se odnositi i na municiju.

U svijetu se godišnje proizvede 12 milijardi metaka, što je tržište vrijedno 4,3 milijardi dolara, sa SAD kao najvećim proizvođačem.

Bonus video: