Muslimanska braća protiv UN deklaracije o pravima žena

Otvorenim otporom i protivljenjem Muslimanske braće, Egipat se pridružio Iranu, Rusiji i Vatikanu u osudi UN deklaracije o pravima žena.
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 14:11h

Islamistički pokret Muslimanska braća, koji je na vlasti u Egiptu, upozorava da bi UN-ova deklaracija o pravima žena mogla da uništi društvo jer ženama dozvoljava da putuju, zapošljavaju se, da vode računa o porodičnim finansijama i da koriste kontraceptivna sredstva bez odobrenja njihovih muževa.

Islamistički pokret koji podržava egipatskog predsjednika Mohameda Mursija iznio je deset razloga zbog kojih bi muslimanske države trebale da "odbace i osude" deklaraciju o kojoj bi UN Sekretarijat za prava žena danas trebalo da postigne konsenzus.

Nakon Arapskog proljeća, žene u Egiptu suočene sa gubitkom sve više sloboda

Muslimanska braća, čija je "Stranka slobode i pravde" pomogla Mursiju da dođe na vlast u junu prošle godine, ovo saopštenje je objavila na svom internet sajtu u četvrtak.

Egipat se na ovaj način pridružio Iranu, Rusiji i Vatikanu u osudi UN deklaracije o pravima žena.

Muslimanska braća smatraju da bi deklaracija mogla da omogući ženama "puno pravo da ulože sudsku žalbu zbog ponašanja svojih supruga, da im omogući da ih optuže za silovanje ili seksualno napastvovanje, obavezujući na taj način sudske vlasti da se prema takvim prekršajima odnose slično kao kada je riječ o silovanju ili seksualnom napastvovanju koje je počinio bilo koji muškarac".

Galerija

Bonus video: