Indija: Policija spasila 51 dijete od otmičara

Pošto je dobila dojavu, policija je izvela raciju i u dvije kuće pronašla djecu, 27 devojčica starosti između 7 i 17 godina i 24 dječaka
1 komentar(a)
Indija etnički sukobi Asam, Foto: Rojters
Indija etnički sukobi Asam, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.03.2013. 18:14h

Indijska policija oslobodila je 51 dijete koje su otmičari držali u "nehumanim uslovima" u gradu Džaipur radi, kako se sumnja, trgovine djecom.

Pošto je dobila dojavu, policija je izvela raciju i u dvije kuće pronašla djecu, 27 devojčica starosti između 7 i 17 godina i 24 dječaka, saopštila je Komisija za zaštitu prava djece države Radžastan, prenosi AFP.

"Većinu djece je izvjesni Džejkob Džon doveo iz sjeveroistočnih djelova Indije pod izgovorom da će ih školovati", rekao je šef Komisije i dodao da su djeca zatvorena u kuće i da nisu smjela da izađu napolje, te da čak ni ljudi u susjedstvu nisu znali za postojanje takvog centra.

"Deca su bila u nehumanim uslovima, a istraga će utvrditi da li su bila eksploatisana", rekao je on i dodao da je vlasnik kuće uhapšen.

Aktivisti grupe Šakti Vahini koja se bavi spašavanjem otete djece kažu da trgovci ljudima kidnapuju djevojke i prodaju radi braka.

Prema podacima indijskih istražitelja, prošle godine je 815 bandi sa više od 5.000 članova učestvovalo u otmicama djece radi prostirucije ili prošnje širom Indije, a procjenjuje se da svake godine u zemlji nestane 50.000 djece.

Bonus video: