Si Đinping i zvanično novi predsjednik Kine

Si Đinping, koji je naslijedio Hu Đintaoa, izabran je na 18. kongresu KP za lidera partije, a time i budućeg predsjednika koji će u narednih 10 godina voditi zemlju
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 10:11h

Kineski parlament izabrao je danas Si Đinpinga za predsjednika Republike, čime je formalno dovršena tranzicija vlasti i izbor novog kineskog rukovodstva koji su započeti u novembru prošle godine.

"Objavljujem da je drug Si Đinping izabran za predsjednika Narodne Republike Kine", izjavio je Liu Junšan, visoki zvaničnik Komunističke partije koji je predsjedavao sjednicom skupštine koju je televizija direktno prenosila.

Si Đinping (59), koji je naslijedio Hu Đintaoa, izabran je na 18. kongresu Komunističke partije u novembru za lidera partije, a time i budućeg predsjednika koji će u narednih 10 godina voditi zemlju.

Za razliku od svog prethodnika, Si je odmah po izboru za generalnog sekretara partije preuzeo i predsjedavanje nad moćnom Centralnom vojnom komisijom, organom koji komanduje kineskom vojskom.

Prva zemlja koju će Si kao predsjednik posjetiti do kraja ovog mjeseca biće Rusija, nakon čega će uslijediti turneja po Africi.

Si Đinping je prvi lider rođen poslije dolaska na vlast režima Mao Cedunga 1949. godine.

Za potpredsjednika Kine danas je proglašen je Li Juančao, koji važi za reformatora.

Li (62) je član Politbiroa Komunističke partije koji rukovodi zemljom, ali ne i njenog Stalnog komiteta, vrhovnog organa vlasti. Potpredsjednik u Kini ima uglavnom simboličnu ulogu, ali i važnu diplomatsku funkciju.

Lijev glavni rival bio je Liu Junšan, konzervativac koji posljednjih 10 godina rukovodi organima zaduženim za propagandu i ideologiju. Liu je na petom mjestu u kineskoj vladajućoj hijerarhiji.

Imajući u vidu da je prestar da naslijedi Si Đinpinga, eksperti procjenjuju da je funkcija potpredsjednika za njega neka vrsta utjehe, pošto u novembru nije uspio da se svrsta među sedam najviših zvaničnika Kine.

Na funkciju premijera, umjesto Van Điabaoa, u petak će zvanično doći Li Kečijang.

Galerija

Bonus video: