Putin želi đake sposobne da odbrane sebe, porodicu i domovinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa zvijezdom akcionih filmova Stivenom Sigalom, koji je u Rusiji otvorio jedan sportski centar
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 20:03h

Ruski predsjednik Putin i holivudska zvijezda Stiven Sigal su dugogodišnji prijatelji, obojica su majstori borilačkih vještina - Putin ima crni pojas u džudou, a Sigal je prije nego što je počeo da se bavi glumom bio jedan od najboljih boraca japanske borilačke vještine aikida.

"U Rusiji želim da promovišem sport među djecom, ne želim da vididim ni jedno dijete tokom časa fizičkog vaspitanja da sjedi i ne radi ništa", kazao je tom prilikom Sigal, poznat i kao pobornik i promoter zdravog života.

Predsjednik Putin je prilikom susreta s američkom zvijezdom izjavio da namjerava da u Rusiju ponovo uvede nacionalni sportski program za đake osnovnih škola i srednjoškolce, program koji je nekada postojao za vrijeme SSSR-a, a zvao se "Spremnost za rad i obranu".

"Ruska djeca moraju da nauče kako da odbrane sebe, svoju porodicu i domovinu, a to se ne može postići bez sporta", kazao je Putin.

Po tom programu, uvedenom 1931. godine, u vreme sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, od sve školske djece i studenata zahtijevalo se da redovno prolaze testove fizičke spremnosti, a oni koji bi to uspeli, dobijali bi srebrne i zlatne značke.

U prvim godinama, program je bio usredsređen na to da pripremi djecu za služenje u Crvenoj armiji, ali je postepeno gubio na značaju, da bi prestao da postoji sa slomom Sovjetskog Saveza 1991. Od tada, fizičko vaspitanje uglavnom je prepušteno samim školama.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko rekao je na sjednici Vlade, kojoj je predsjedavao Putin, da će njegovo ministarstvo raditi na tome da do 2016. širom Rusije uspostavi standarde fizičkog vaspitanja.

Putin je ukazao na to da Rusija mora da posveti više pažnje fizičkom vaspitanju, jer kaska za drugim zemljama. Dodao je da su ruska djeca sada u "znatno gorem" fizičkom stanju nego prije nekoliko decenija.

Putin je poručio da standardi fizičkog vaspitanja moraju da budu fleksibilni.

"Oni ne treba da budu previsoki, kako bi se izbjeglo da ljudi dobiju srčani udar", rekao je Putin, prenose ruske novinske agencije.

Galerija

Bonus video: