Folklandska ostrva: Oprečni stavovi Britanije i Argentine o referendumu

Argentinci, koji Folklande nazivaju Malvinskim ostrvima, smatraju da ih je Britanija otela Argentini prije više od 180 godina, što London poriče
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 10:57h

Britanski premijer Dejvid Kameron izrazio je zadovoljstvo zbog toga što 99,8 odsto žitelja Foklandskih ostrva želi da ostane pod vlašću Velike Britanije, dok je argentinska predsjednica Kristina Kiršner referendum nazvala "parodijom".

"Stanovnici Folklanda nisu mogli da pošalju jasniju poruku. Žele da ostrva ostanu britanska i tu želju treba svi da poštuju, uključujući Argentinu", poručio je Kameron.

Kristina Kiršner je istakla da je sada važan stav SAD o ovoj, kako je nazvala, "parodiji od referenduma".

Argentinci, koji Folklande nazivaju Malvinskim ostrvima, smatraju da ih je Velika Britanija otela Argentini prije više od 180 godina, što London poriče.

"Portparol Stejt dipartmenta je izjavio da SAD i dalje priznaju da postoji konflikt po pitanju suvereniteta između Argentine i Velike Britanije", rekla je Kiršner.

Kristina Kiršner i Dejvid Kameron (Foto: Reuters)

Argentina je uoči referenduma saopštila da stanovništvo Foklanda nema pravo da odluči o sudbini arhipelaga i da se njegova sudbina mora riješiti bilateralno.

Stanovnici Folklandskih ostrva, kojih je svega 2.563, slavili su juče zbog toga što je referendum pokazao da skoro svi žitelji tog arhipelaga u južnom Atlantiku žele da ostanu pod vlašću Velike Britanije.

Na glasačkom listiću bilo je jednostavno pitanje: "Želite li da Folklandska ostrva zadrže trenutni politički status, kao prekomorska teritorija Ujedinjenog britanskog kraljevstva".

Većina glasača zaokružila je "da".

Galerija

Bonus video: