Američkog ministra odbrane "dočekao" bombaš-samoubica

Devet osoba poginulo u Kabulu u bombaškom napadu tokom posjete američkog ministra odbrane Čaka Hejgela avganistanskoj prijestonici
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 08:21h

U napadu bombaša-samoubice u Kabulu poginulo je devet osoba. Napadač je aktivirao eksplozivnu napravu ispred kapija Ministarstva odbrane, tokom posjete novog američkog ministra odbrane Čaka Hejgela avganistanskoj prijestonici.

Odgovornost za napad preuzeli su avganistanski talibani i saopštili da im je meta napada bilo ministartsvo odbrane. Povrijeđeno je 14 osoba.

Poslije eksplozije, došlo je i do manje razmjene vatre u blizini zdanja Ministarstva odbrane, u kojem su u tom trenutku razgovarali američki i avganistanski vojni zvaničnici, saopštio je portparol međunarodnih vojnih snaga u Avganistanu.

"Još smo u ratu", izjavio je Hejgel po dolasku u Kabul, istog dana kada su trojica muškaraca u uniformama avganistanske vojske u vojnom vozilu provalila u američku bazu na istoku avganistana i ubila jednog civila zaposlenog u bazi. U tom napadu ranjeno je više američkih vojnika.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad na ministarstvo odbrane i poručili da je on poruka Hejgelu.

"Ovaj napad je poruka za njega", poručio je u mejku portparol talibana Zabiulah Mudžahid.

Ministar Hejgel nije bio u zgradi tokom eksplozije već na bezbjednoj lokaciji, u sjedištu međunarodnih snaga (ISAF), udaljenom oko jedan kilometar.

Američki sekretar za odbranu rekao je novinarima u toku puta za Avganistan da još ima dosta izazova pred Sjevernoatlantskom alijansom oko bezbjednosti Avganistanaca i naglasio da su SAD i saveznici "još u ratu".

Portparol avganistanskog ministarstva odbrane general Mohamad Zahir Azimi potvrdio je da se bombaš samoubica, koji se dovezao biciklom do ministarstva odbrane u prijestonici, jutros nešto prije devet časova po lokalnom vremenu, digao sebe u vazduh na oko 30 metara od ulaza u ministarstvo.

Eksplozija je uzdrmala cijelu oblast, prijenela je agencija AP.

Novi napadi svjedoče o tome da su ekstremisti i dalje aktivni i da je zemlja nestabilna u trenutku kada NATO postepeno predaje nadležnost za bezbjednost Avganistancima.

Galerija

Bonus video: