Matis: Savez SAD i Japana kamen temeljac stabilnosti u regionu

Matis je takođe obećao da se SAD neće opuštati u odnosu na Sjevernu Koreju u Aziji, uprkos tome što je predsjednik Donald Tramp objavio kraj zajedničkih vojnih vježbi sa Južnom Korejom
0 komentar(a)
Džim Matis, Foto: Reuters
Džim Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2018. 06:43h

Ministar odbrane SAD Džejms Matis podvukao je danas u Tokiju važnost saveza SAD i Japana i rekao da će SAD ostati snažan činilac u regionu, dok među saveznicima raste zabrinutost oko angažovanja Vašingtona.

"Savez SAD i Japana je kamen temeljac stabilnosti u indo-pacifičkom regionu i naša posvećenost ostaje nepokolebljiva", rekao je Matis na konferenciji sa japanskim kolegom Icunorijem Onoderom.

Matis je takođe obećao da se SAD neće opuštati u odnosu na Sjevernu Koreju u Aziji, uprkos tome što je predsjednik Donald Tramp objavio kraj zajedničkih vojnih vježbi sa Južnom Korejom.

Odluka o obustavi tih manevara je donijeta da bi se omogućili pregovori i "povećale šanse za postizanje mirnog rješenja za Korejsko poluostrvo", ali pritom ne slabeći američke pozicije u Aziji, izjavio je šef Pentagona.

"Održavamo snažnu zajedničku defanzivnu poziciju da bismo bili sigurni da naše diplomate nastavljaju pregovore sa snagom iza sebe", rekao je Matis.

Kako je rekao, sa Onoderom je razgovarao o "mogućnostima za proširenje sposobnosti saveza, jačanje saradnje i povećanje bezbjednosti u regionu".

Japanski ministar je rekao da su vojne vježbe "važne za stabilnost regiona, pa i u budućnosti", iako je priznao da njihova obustava može "podržati diplomatske napore" za denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

Zabrinutost je počela da se širi sjeveroistočnom Azijom zbog načina na koji Vašington namjerava da štiti svoje saveznike u regionu, nakon otvorenosti koju je Tramp pokazao prilikom susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Prije nego što je započeo razgovore sa Južnom Korejom i SAD, Pjongjang je prošle godine zapretio da će potopiti Japan i ispalio dvije balističke rakete preko japanske teritorije

Tokio i Seul su takođe izrazili strah da bi Vašington mogao sa Sjevernom Korejom postići sporazum kojim bi se otklonila prijetnja interkontinetalnih raketa koje mogu da dosegnu Sjevernu Ameriku, dok bi Japan i Južna Koreja bili ostavljeni na milost i nemilost raketa kraćeg dometa.

Tokio je posljednja etapa Matisove turneje po Aziji. Prije Japana, Matis je bio u Južnoj Koreji i Kini.

Bonus video: