Sumnjivi kardinali

Žrtve seksualnog nasilja objavile spisak "12 prljavih" kandidata za papu

Oni su pozvali Rimokatoličku crkvu da se "uozbilji" i zaštiti djecu, pomogne žrtvama i razotkrije korupciju
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 20:44h

Žrtve seksualnog nasilja koje su počinili sveštenici objavile su danas spisak "prljavih 12" potencijalnih kandidata za položaj pape.

Oni su pozvali Rimokatoličku crkvu da se "uozbilji" i zaštiti djecu, pomogne žrtvama i razotkrije korupciju.

Na spisku koji je izdala grupa SNAP koja okuplja osobe koje su sveštenici seksualno iskorišćavali, nalaze se imena 12 kardinala iz SAD, Meksika, Hondurasa, Italije, Australije, Češke, Kanade, Argentine i Gane, koji se optužuju da su štitili sveštenike pedofile i davali uvrjedljive izjave u javnosti, javio je AFP.

Svi navedeni kardinali smatraju se kandidatima za nasljednika doskorašnjeg pape Benedikta XVI, koji je bio na meti kritika zbog reakcije na skandale o seksualnom zlostavljanju koji su potresli Rimokatoličku crkvu širom SAD i Evrope.

SNAP se, pored toga, protivi da za novog papu bude izabran ijedan član Rimske kurije, administrativnog ogranka Svete stolice, jer smatra da niko od njih nije spreman da zaista "očisti kuću" u Vatikanu i drugde.

Na crnoj listi žrtava svešteničkog zlostavljanja su kardinali Peter Turkson iz Gane, Tarčisio Bertone iz Italije, Dominik Duka iz Češke, Norberto Rivera Karera iz Meksika, Oskar Rodrigez Maradijaga iz Hondurasa, Timoti Dolan iz Njujorka, Donald Veul iz Vašingtona, Šon O'Meli iz Bostona, Angelo Skola iz Italije, Leonardo Sandri iz Argentine, Džordž Pel iz Australije i Mark Uele iz Kvebeka.

Galerija

Preporučujemo za Vas