Čavezovo tijelo pronijeto ulicama, crvena povorka oplakuje lidera

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas je minutom ćutanja počeo sastanak i tako odao počast preminulom venecuelanskom predsjedniku
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 17:58h

Kovčeg sa tijelom preminulog lidera Venecuele Uga Čavesa prebačen je danas iz vojne bolnice, gdje je preminuo, na ulice Karakasa, kako bi mu narod odao počast.

Zvaničnici Venecuele pridružili su se ceremoniji i pogrebnoj povorci za kovčegom, prekrivenim zastavom i ukrašenim cvijećem, dok je orkestar svirao nacionalnu himnu. Zatim je sveštenik čitao molitvu, prenosi agencija AFP.

Straža u crvenoj uniformi bila je na čelu procesije, držeći mačeve, dok su venecuelanski potpredsjednik Nikolas Maduro i drugi zvaničnici marširali ka Vojnoj akademiji, gdje će Čavesovo tijelo biti izloženo do petka kada će biti održana sahrana. Mjesto sahrane još nije saopšteno.

Na hiljade Venecuelanaca koji su izašli na ulice Karakasa, mnogi obučeni u crveno, mahali su zastavama i plakali dok je povorka išla za kovčegom kroz prijestonicu.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas je minutom ćutanja počeo sastanak i tako odao počast preminulom venecuelanskom predsjedniku.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin koji predsjedava Savetom bezbjednosti u martu izrazio je najdublje saučešće "narodu Venecuele zbog jučerašnje Čavesove smrti". Čurkin je naveo da je gest 15-članog tijela svjetske organizacija bio izraz "poštovanja u znak sjećanje" na venecuelanskog lidera, navodi AFP.

Čaves je sinoć preminuo u 58. godini u vojnoj bolnici u Karakasu, poslije dvogodišnje borbe sa rakom. Na čelu Venecuele bio je 14 godina i bio je prvi u nizu ljevičarskih lidera koji su došli na vlast u Latinskoj Americi u posljednjoj deceniji.

Galerija

Bonus video: