Čavesov nasljednik, Nikolas Maduro: Nekad vozač autobusa, danas državnik

Analitičari su hvalili Madurov pomirljiv ton i umijeće pregovaranja, kao i sposobnost da vješto kormilari među raznim strujama čavizma
5 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 15:55h

Venecuelanski potpredsjednik Nikolas Maduro, nekad vozač autobusa, a danas umjereni političar, 50-godišnji je veteran "čavizma" i upravo je njega za svog političkog nasljednika imenovao pokojni predsjednik Ugo Čaves prije nego što je otišao na posljednju operaciju raka, od kojeg je bolovao od 2011.

Prije odlaska početkom decembra na četvrtu po redu operaciju raka s kojim se borio dvije godine, Čaves je poručio Venecuelancima da, u slučaju njegove smrti, Madura izaberu za novog predsjednika.

Svog nasljednika Čaves je okarakterisao kao "izgrađenog revolucionara" i "čovjeka punog iskustva, iako je mlad".

Vlada je sinoć objavila da će Maduro obavljati dužnost predsjednika do raspisivanja prijevremenih izbora u roku od 30 dana te će zacijelo on biti kandidat vladajuće stranke.

Neki politikolozi smatraju da su na odluku o izboru Madura uticali Čavesovi mentori, kubanska braća revolucionari, Fidel i Raul Kastro

"On je jedan od mladih vođa koji ima najbolje sposobnosti" da vodi zemlju "čvrstom rukom i sa vizijom, s ljubavlju za svoj narod ... i sa međunarodnim ugledom koji je sam izgradio", govorio je tada Čaves.

Maduro je bio ministar vanjskih poslova od 2006. Kada je Čaves 7. oktobra 2012. bio ponovo izabran za predsjednika imenovao je Madura za svog zamjenika, pa je ovaj nastavio da obavlja dvije dužnosti.

Nekada vozač autobusa i sindikalni vođa u podzemnoj željeznici u Karakasu, Maduro je političku karijeru počeo 1999. kad je izabran za zastupnika Pokreta 5. republike, koji je osnovao Čaves. Kratko vrijeme bio je i predsjednik Nacionalne skupštine (2005-2006).

Na političkoj sceni Maduro je postajao sve prisutniji otkako se Čaves razbolio. Upravo se on najčešće nalazio uz Čavesovu bolesničku postelju na Kubi.

Visoki i brkati Maduro dio je umjerenog krila "čavizma". Uspio je da stekne kontakte na međunarodnoj sceni otkako je tokom Čavesovog odsustva sve češće nastupao umjesto bolesnog predsjednika.

Analitičari su hvalili njegov pomirljiv ton i umijeće pregovaranja, kao i sposobnost da vješto kormilari među raznim strujama čavizma.

Foto: globalpost.com

Analitičari ocjenjuju kako je "jasno da Maduro sad želi da ojača svoj položaj" i to čini "radikalizacijom stavova i zastrašivanjem unutrašnjih i spoljnjih protivnika"

No, tokom produženog odsustva oboljelog Čavesa, Maduro je zaoštrio ton prema opoziciji, prevashodno prema izglednom protivniku na predsjedničkim izborima, guverneru Enrikeu Kaprilesu, kojeg je nazvao "princom parazitske buržoazije".

Po uzoru na mentora, dugi govori i učestala pojavljivanja u javnosti nisu strani Maduru, koji je vijest o Čavesovoj smrti objavio na ivici suza.

Analitičari ocjenjuju kako je "jasno da Maduro sad želi da ojača svoj položaj" i to čini "radikalizacijom stavova i zastrašivanjem unutrašnjih i spoljnjih protivnika".

Neki politikolozi smatraju da su na odluku o izboru Madura uticali Čavesovi mentori, kubanska braća revolucionari, Fidel i Raul Kastro.

Ističu i da je Maduro savršeno savladao "antiimperijalističku retoriku" kojom se Čaves proslavio, kao i veze sa kontroverznim režimima kakav je iranski ili sirijski.

Maduro je završio srednju školu, a na Kubi se godinu dana obrazovao u političkim naukama. Njegova supruga je advokat Silija Flores, važna ličnost čavizma, a danas državni tužilac Venecuele.

Galerija

Bonus video: