Obama nije izrazio saučešće zbog Čavesove smrti

Obama je u specijalnom saopštenju, bez žaljenja naglasio da je Amerika spremna da uspostavi konstruktivnu saradnju sa vladom Venecuele
13 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 10:57h

Predsjednik SAD Barak Obama nije izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Venecuele Uga Čavesa zbog otpužbi potpredsednika Nikolasa Madura da je Vašington ozračio Čavesa, kako bi ovaj obolio od raka.

Obama je u specijalnom saopštenju, bez žaljenja naglasio da je Amerika spremna da uspostavi konstruktivnu saradnju sa vladom Venecuele i da Venecuela može da počne novu fazu u svojoj istoriji, zasnovanu na demokratskim principima, vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava.

Maduro je juče optužio „istorijske neprijatelje“ Venecuele da su napali Čavesa tako što su kod njega izazvali rak. Objavio je i da se iz zemlje protjeruje američki vojni ataše, jer je navodno pokušavao da podstakne na vojnu zavjeru protiv vlade.

Maduro je optužio „neprijatelje domovine“ u Venecueli i inostranstvu, posebno SAD, da pokušavaju da podriju demokratiju u Venecueli.

„Ne sumnjamo uopšte, a stići će dan u istoriji kada ćemo moći da formiramo naučnu komisiju (koja će otkriti) da su komandanta Čavesa ovom bolešću napali istorijski neprijatelji ove zemlje i tražili slabu tačku da pogode zdravlje našeg komandanta“, rekao je Maduro.

Galerija

Bonus video: