Maldivi: Uhapšen bivši predsjednik države

Našid tvrdi da je na ostavku bio primoran u državnom udaru, pod prijetnjom oružjem, mada je istražna komisija prošle godine odbacila njegove tvrdnje
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 15:45h

Bivši predsjednik Maldiva Mohamed Našid uhapšen je danas zbog optužbe da je zloupotrijebio službeni položaj za vrijeme svog mandata, a u protestima koje su tim povodom održale njegove pristalice povrijeđeno je sedam policajaca.

Predstavnik policije Hasan Hanif danas je rekao da je Našid uhapšen u svojoj kući u Maleu i da će u srijedu biti izveden pred sud. On je rekao da se Našid nije pojavio na saslušanju, kao i da je izbjegao dva naloga za hapšenje.

On je rekao da su Našidove pristalice počele da prave nerede ubrzo nakon hapšenja - napadale su policajce i zapalile jedan motocikl.

Predsjednik udruženja novinara Maldiva Ahmed Zahir rekao je da je prebijeno dvoje reportera koji su izvještavali sa hapšenja bivšeg predsjednika.

Našid insistira da su optužbe protiv njega podignute da bi ga spriječile da se kandiduje na izborima u septembru

Našid je optužen da je nelegalno naredio hapšenje starijeg sudije, zbog čega je morao da podnese ostavku u februaru 2012. Zamijenio ga je njegov potpredsjednik Mohamed Vašid Hasan.

Našid tvrdi da je na ostavku bio primoran u državnom udaru, pod prijetnjom oružjem, mada je istražna komisija prošle godine odbacila njegove tvrdnje.

Bivši predsjednik insistira da su optužbe protiv njega podignute da bi ga spriječile da se kandiduje na izborima u septembru.

Prošlog mjeseca je izbjegao dva naloga za hapšenje tako što se 10 dana krio u ambasadi Indije. Uhapšen je u oktobru, takođe zbog izbjegavanja sudskih poziva, ali je pušten na slobodu pošto je izveden pred sud.

Njegova Maldivska demokratska stranka saopštila je da policija nije iznijela sudski nalog kad je izvršila hapšenje. Njen potparol Abdul Gafor rekao je da se Našid nalazi na zatvorskom ostrvu i da je stranka zabrinuta za njegovu bezbjednost.

Hasan je "dokazao da mu se ne može vjerovati da će raspisati slobodne i fer izbore uprkos obećanjima koje je dao međunarodnoj zajednici", rekao je Gafor.

Našid je izabran za predsjednika Maldiva 2008. na prvim demokratskim izborima u toj zemlji. Povukao se poslije višenedjeljnih protesta zbog hapšenja sudije, kada je izgubio podršku vojske i policije.

Galerija