Nasilje trpi 40 odsto žena u svijetu

Prema riječima Mišel Bašle, više od 600 miliona žena i dalje živi u zemljama u kojima se nasilje u porodici ne smatra zločinom
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 10:13h

Četrdeset odsto žena u svijetu je tokom života žrtva nasilja, zlostavljanja ili sakaćenja, saopštila je direktorka agencije UN za žene i zatražila preduzimanje koraka za okončanje nasilja nad ženama.

U govoru na otvaranju dvonedjeljenog skupa Komisije UN za status žena, na kojem će se razmatrati borba protiv nasilja nad ženama, Mišel Bašle kazala je da konferencija predstavlja jedinstvenu priliku za sve zemlje da se pozabave "tim najdubljim ugrožavanjem ljudskih prava i dostojanstva", prenose svjetske agencije.

"Ta pandemija ugrožava živote miliona žena, uništava porodice i zajednice i ometa razvoj, zbog čega zemlje svake godine troše milijarde dolara za zdravstvenu njegu i gube na produktivnosti", rekla je Mišel Bašle na konferenciji za novinare u Njujorku. Ona je istakla da je studija Svjetske zdravstvene organizacije i drugih tijela pokazala da se s nasiljem tokom života suočava u prosjeku 40 odsto žena, dok je taj procenat u nekim državama i do 70 odsto.

Direktorka agencije UN izrazila je nadu da će na konferenciji biti usvojen završni dokument koji će doprinijeti "napretku u borbi protiv nasilja nad ženama".

Kada je Komisija o statusu žena prije deset godina počela da se bavi nasiljem nad ženama, vlade u svijetu nisu mogle da se sporazumiju o završnom dokumentu zbog neslaganja na polju seksualnog obrazovanja, prava na reproduktivno zdravlje i zahtjeva koji su se odnosili na tradiciju, kulturu i religiju.

Neimenovane diplomate sada navode da se Vatikan, Iran i Rusija protive nacrtu završnog dokumenta u kojem se navodi da religija, običaji i tradicija ne mogu da budu izgovor za izostanak kažnjavanja nasilja nad ženama. Iste države protive se tome da se primoravanje na seksualne odnose u braku smatra silovanjem.

U obraćanju na otvaranju skupa, Mišel Bašle se založila i za bolju primjenu zakona o prevenciji i kažnjavanju nasilja nad ženama.

Do danas je 187 zemalja ratifikovalo Konvenciju UN o eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama, a Savjet bezbjednosti UN sada seksualno nasilje svrstava u vidove ratne taktike. Ipak, prema riječima Mišel Bašle, više od 600 miliona žena i dalje živi u zemljama u kojima se nasilje u porodici ne smatra zločinom.

Na konferenciji u Njujorku učestvuje više od 6.000 predstavnika civilnog društva.

Galerija

Bonus video: