Klinton i Jusufzai među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir

Nagrada se uručuje 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela. Uz medalju, laureat dobija i ček na 1,24 miliona dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 16:44h

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir konkuriše rekordan broj kandidata - 259, uključujući bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona, kao i 50 organizacija, saopšteno je iz Nobelovog instituta.

"Nagrada sve više dobija na značaju i privlači sve veću pažnju. Skoro svake godine raste broj kandidata, a nominacije stižu iz cijelog svijeta”, izjavio je za AFP direktor Nobelovog instituta Geir Lundestad.

"Mnoge nominacije podnijeli su predsjednici, premijeri, bivši laureati. Imamo puno novih imena, ali i dosta starih", dodao je on.

Do zaključivanja liste, 1. februara, Nobelov komitet je dobio ukupno 259 nominacija, među kojima je 209 pojedinaca i 50 organizacija. Prethodni rekord, od 241 kandidata, zabilježen je 2011. godine.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir bila je EU

Među do sada poznatim kandidatima je predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos, koji se istakao naporima da okonča 50-godišnji sukob sa gerilskim pokretom FARK, lider Mjanmara Tein Sein koji je predvodio tranziciju svoje zemlje nakon višedecenijskog diktatorskog režima, evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava, poput ruske nevladine organizacije “Memorijal”, kao i bivši američki predsjednik Bil Klinton.

Na listi je i 15-godišnja djevojčica iz Pakistana Malala Jusufzai, koja je postala međunarodni simbol borbe za pravo žena na obrazovanje. Ukoliko bi bila izabrana, bila bi najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Malala Jusufzai

Dosad najmlađi dobitnik Nobela za mir je aktivistkinja za mir i ženska prava Jemenka Tavakol Karman koja je imala 32 godine kada joj je 2011. uručena prestižna nagrada.

Nobelova nagrada za mir je jedna od pet nagrada koje je ustanovio švedski industrijalac i pronalazač Alfred Nobel.

Dodjeljuje se od 1901. godine pojedincu ili organizaciji za napore u cilju "zbližavanja naroda, ukidanja ili smanjenja stajaće vojske, kao i za organizaciju i promovisanje mirovnih pregovora".

Nagrada se uručuje 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela. Uz medalju, laureat dobija i ček na osam miliona švedskih kruna (1,24 miliona dolara).

Nobelova nagrada se još dodjeljuje u oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti, a od 1968. i za ekonomske nauke. Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir bila je EU.

Galerija

Bonus video: