Čaves vodi državu iz bolničkog kreveta

Venecuelanska vlada je prvi put u petak objavila da Ugo Čaves prolazi kroz novi ciklus radio i hemoterapije u vojnoj bolnici u Karakasu
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 09:16h

Venecuelanski predsjednik Ugo Čaves daje "uputstva" vladi iz svog bolničkog kreveta i traži dokumente da bi donosio ekonomske i političke odluke koje će "ubrzati revoluciju", rekao venecuelanski potpredsjednik Nikolas Maduro.

Maduro je rekao sinoć u intervjuu za državnu televiziju VTV da je predsjednik tražio dokumente i da su mu ih oni u petak odnijeli.

"Mi poštujemo njegovo liječenje, ne remetimo ga, ali on je obaviješten i djeluje kao šef države koji jeste", rekao je Maduro i dodao da ima "vitalnih" odluka koje Čaves procjenjuje i sam donosi.

Čaves (58) je imao četvrtu operaciju raka u predjelu stomaka 11. decembra u Havani.

"Mi poštujemo njegovo liječenje, ne remetimo ga, ali on je obaviješten i djeluje kao šef države koji jeste", rekao je Maduro i dodao da ima "vitalnih" odluka koje Čaves procjenjuje i sam donosi

On se poslije 70 dana provedenih na liječenju na Kubi vratio u Karakas 18. februara, gdje je smješten u bolnicu i prema navodima zvaničnika ima nove tretmane radio i hemoterapije.

Čaves se nije pojavio u javnosti tri mjeseca. Samo su 15. februara objavljene četiri njegove fotografije kako se smije u krevetu u Havani.

Venecuelanska opozicija optužuje vladu da laže o Čavesovom zdravstvenom stanju i dovodi u pitanje tvrdnje potpredsjednika Madura da je 22. februara održan petočasovni sastanak za koji je venecuelanski predsjednik dao pisane naredbe, jer nije mogao da govori zbog traheotomije.

Maduro je ponovio da se zaista taj sastanak održao i da je predsjednik poslao više uputstava preko ministra nauke Horhea Areasa, njegovog rođaka.

Poslije posljednje operacije na Kubi, Čavesu je napravljena traheotomija da bi mu se pomoglo da diše poslije respiratorne infekcije.

Venecuelanska vlada je prvi put u petak objavila da Čaves prolazi kroz novi ciklus radio i hemoterapije u vojnoj bolnici u Karakasu.

Galerija

Bonus video: