Obnažena djeca prodaju automobile

Ni roditelji se ne libe da bikinijem svojih desetogodišnjih ćerki dođu do lakog novca, što razni skauti, prodavci i marketinški stručnjaci jedva čekaju
52 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 12:29h

Nedavno su se na internetu pojavile slike sa sajma automobila u gradu Vuhan u Kini „2012 Chutian Automobile Festival“, gdje se vidi da pored kola poziraju maloljetne djevojčice u bikinijima, uz podršku starijih koleginica. Kad nije oduševljeno fotografisala, publika se, naravno, primjereno zgražavala nad prizorom.

Neraskidiva veza između zgodnih promoterki i automobila, na koju smo se svi već navikli, a sve pod parolom „sex sells“, ovoga puta prešla je sve granice ukusa, primjerenog ponašanja, smisla, o ugroženim ljudskim i dječjim pravima da ne govorimo. U zemlji u kojoj je roditeljima dozvoljeno da imaju samo jedno dijete velikodušno je dozvoljeno i da to jedno upropaste.

Majka jedne od djevojčica rekla je da je povrijeđena, neshvaćena i da je očekivala da će ljudi biti otvorenijeg uma. Ohrabrivala je kćerku da učestvuje na nekoliko modnih takmičenja, vjerujući da će tako steći samopouzdanje i ostati u dobroj formi, dodajući da „nije ilegalno da djeca nose bikini“.

Žang Ping, direktor modne agencije „Qisefeng“, je izjavio da je tog dana na sajmu automobila održano takmičenje za djecu manekene i poziranje pored automobila, u nadi da će biti pronađen budući top model, ali da niko nije zahtijevao da devojčice nose bikini.

Feng Đialin sa Akademije društvenih nauka Hubei kaže da bi ovakvi potezi roditelja mogli loše uticati na razvoj njihove djece, posebno kod djevojčica u tako ranoj dobi.

Nedostatak motivacije za učenje, razmaženost, problemi u psihičkom i seksualnom razvoju neke su od posljedica tako neodgovornog ponašanja.

Godinama slušamo o kineskoj ekonomiji, koja je u ekspanziji, ali izgleda da od poštenog rada u fabrici ne može pristojno da se živi. Ni roditelji se ne libe da bikinijem svojih desetogodišnjih ćerki dođu do lakog novca, što razni skauti, prodavci i marketinški stručnjaci jedva čekaju.

Bonus video: