Opozicija tvrdi da vlada laže o zdravstvenom stanju Čaveza

Opozicija smatra da Čavez treba ili da položi zakletvu ili da saopšti da je nesposoban za obavljanje predsjedničke funkcije i sazove nove izbore
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 08:36h

Lider venecuelanske opozicije Enrike Kapriles izjavio je u petak da vlada laže o zdravstvenom stanju predsjednika Uga Čaveza i da će istina biti poznata za nekoliko dana, prenosi Tanjug.

Kapriles je optužbe iznio na Twitter nalogu, a potpredsjednik Venecuele Nikolas Maduro je u petak na državnoj televiziji saopštio da Čavez nastavlja težak i spor oporavak nakon operacije raka 11. decembra.

Čavez od tada nije viđen niti je dao ijednu izjavu, osim što je objavljeno nekoliko fotografija, podsjeća AP.

Vlada je saopštila da se Čavez vratio sa Kube 18. februara i da se nalazi u vojnoj bolnici u Karakasu. Maduro je u četvrtak rekao da se Čavez bori za život.

Čavez je pobijedio Kaprilesa na izborima 7. oktobra i opozicija smatra da treba ili da položi zakletvu ili da saopšti da je nesposoban za obavljanje predsjedničke funkcije i sazove nove izbore, podsjeća Al Džazira Balkan.

Maduro je u petak optužio "fašističke" strane medije da "lažu" o zdravstvenom stanju Čaveza u cilju destabilizacije zemlje.

"Prestanite da napadate našeg komandanta, prestanite sa glasinama, prekinite da koristite ovu situaciju koja je delikatna za sve kako bi izazvali destabilizaciju", rekao je Maduro na državnoj televiziji, prenosi francuska agencija AFP.

"Prestanite da napadate našeg komandanta, prestanite sa glasinama, prekinite da koristite ovu situaciju koja je delikatna za sve kako bi izazvali destabilizaciju"

Španski dnevnik ABC napisao je u petak da je Čavez prije nekoliko danas prebačen u predsjedničku rezidenciju na ostrvu La Orchila kako bi posljednje trenutke proveo sa porodicom.

Sa svoje strane, radio Caracol je intervjuisao bivšeg ambasadora Paname u Organizaciji američkih država, Giljerma Kočeza koji je kazao da je Čavez klinički mrtav i da ga drže na aparatima.

Čavez (58) se bori sa opakom bolešću od juna 2011. godine. Od tada je bio podvrgnut operacijama, hemoterapiji i zračenjima.

Vlada je 15. februara objavila četiri fotografije Čaveza u bolničkom krevetu na Kubi, sa kćerkama uz njegov krevet. To su jedine fotografije Chaveza prikazane od početka decembra prošle godine.

Čavez je na mjesto predsjednika Venecuele ponovo izabran u oktobru prošle godine i trebalo je da bude inaugurisan 10. januara, međutim, Vrhovni sud je odobrio da se inauguracija odloži, piše Al Džazira Balkan.

Bonus video: