Obama: Nema dogovora o izbjegavanju budžetskih rezova

Republikanci u Kongresu ne žele zatvaranje "rupa" u poreskom zakonu od kojih koristi imaju bogati, rekao je Obama
60 pregleda 0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.03.2013. 19:14h

Predsjedik SAD Barak Obama je danas, poslije neuspješnog sastanka s kongresnim liderima, rekao da nema napretka u sprječavanju, kako je rekao, "glupih i proizvoljnih" rezova u budžetskim rashodima od 85 milijardi dolara koji stupaju na snagu danas.

Obama je rekao da su predstavnici Republikanske partije dopustili da dođe do rezova koji, po njemu, nisu bili neophodni.

Republikanci u Kongresu ne žele zatvaranje "rupa" u poreskom zakonu od kojih koristi imaju bogati, rekao je Obama.

Američki predsjednik je ocijenio da će najveći teret ponijeti američki narod, ali je i dodao da kresanje budžetskih rashoda nije "apokalipsa, samo je glupo".

Prije sastanka, portparol Bijele kuće je rekao da će smanjenje rashoda stupiti na snagu što je kasnije moguće, i da se Obama nada sporazumu da bi se to izbjeglo. Obamina administracija i opozicioni republikanci u Kongresu su trnutno u raskoraku povodom smanjenju duga SAD koji iznosi 16.600 milijardi dolara i oštro se spore od kada su republikanci prije dvije godine osvojili većinu u Predstavničkom domu.

Predsjednik SAD je insistirao da dogovor obuhvati povećanje poreza kroz zatvaranje poreskih rupa, dok su republikanci, tražeći isključivo smanjenje rashoda, bili čvrsto protiv toga i nisu htjeli kompromis o smanjenju duga.

Uoči Obaminog govora, a poslije sastanka u Bijeloj kući, predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner je rekao da nema kompromisa, niti će ga biti ako Obama insistira na većim porezima.

Znatni budžetski rezovi će zahvati vojne i druge programe, a do kraja ove fiskalne godine koja se administrativno završava 30. septembra, rashodi će se smanjiti za 85 milijardi dolara. Automatsko smanjenje rashoda je dio zakona od prije dvije godine koji je smišljen kako bi se demokrate i republikanci natjerali da postignu dogovor, ali se u tome nije uspjelo.

Bonus video: