Fejsbuk kao oružje autokratske vlade u borbi protiv sopstvenog naroda

Zapaljivi onlajn komentari pripadnika vojske Mianmara o Rohindža populaciji doveli su do onoga što Ujedinjene nacije nazivaju genocidom
57 pregleda 0 komentar(a)
Mjanmar, Foto: Adam Dean (The New York Times)
Mjanmar, Foto: Adam Dean (The New York Times)
Ažurirano: 25.11.2018. 16:54h

NEJPJIDO, Mjanmar - Predstavljaju se kao obožavaoci pop zvijezda i nacionalnih heroja i preplavili su Fejsbuk svojom mržnjom... Jedan je rekao da je islam globalna prijetnja budizmu. Drugi je šerovao lažnu priču o budistkinji koju su silovali muslimani.

Ovi postovi na Fejsbuku zapravo su djelo mjanmarskih vojnika koji su društvenu mrežu Fejsbuk pretvorili u alatku etničkog čišćenja, kažu bivši vojni zvaničnici, istraživači i civilni sektor.

Pripadnici mjanmarske vojske bili su glavni operativci sistematske kampanje na Fejsbuku koja traje već pet godina i koja je uperena na Rohindža muslimane, navode oni. Vojska je iskoristila široku rasprostranjenost Fejsbuka u Mjanmaru. Fejsbuk se u ovoj zemlji toliko koristi da mnogi od 18 miliona korisnika interneta u zemlji brkaju tu društvenu mrežu sa internetom. Grupe za zaštitu ljudskih prava krive anti-Rohidža propagandu za ubistva, silovanja i najveću prinudnu migraciju u skorijoj istoriji.

Fejsbuk je u avgustu ugasio naloge visokih vojnih zvaničnika Mjanmara ali su širina i detalji propagandne kampanje, sakrivene iza lažnih imena i naloga, ostali neotkriveni. Kampanja koju je opisalo pet osoba koje su tražile da ostanu anonimne, uključuje stotine pripadnika vojske koji su otvorili lažne naloge i medijske strane na Fejsbuku i onda ih preplavili zapaljivim komentarima i postovima.

Oficiri koji rade u smjenama u bazama u blizini Nejpjidoa takođe imaju zadatak da prikupljaju informacije sa popularnih naloga i postova koji kritikuju vojsku, navode izvori.

Fejsbuk je potvrdio brojne detalje kampanje. Predsjedavajući odjeljenja za sajber bezbjednost Natanijel Glečer rekao je da je Fejsbuk otkrio “jasne i namjerne pokušaje da se tajno proširi propaganda koja je direktno povezana sa mjanmarskom vojskom”.

Prošlog mjeseca, posle niza upita Njujork tajmsa, Fejsbuk je naveo da su zatvorili niz naloga koji su navodno bili fokusirani na zabavu ali su zapravo bili povezani sa vojskom. Ti nalozi su imali 1.3 miliona pratilaca.

“Otkrili smo da su ove naizgled nezavisne strane koje se bave zabavom, ljepotom i vijestima povezane sa mjanmarskom vojskom”, navela je kompanija.

Prethodno neprijavljene akcije mjanmarske vojske na Fejsbuku jedan su od prvih primjera kako autoritarna vlada koristi društvenu mrežu protiv svog naroda. U prošlosti, Rusija i Iran su preko Fejsbuka širili lažne informacije ali u drugim zemljama. U SAD, neke lokalne grupe sada su usvojile slične taktike uoči novembarskih izbora.

U avgustu, posle višemjesečnog izvještavanja o anti-Rohindža propagandi na Fejsbuku, kompanija je priznala da je presporo reagovala u Mjanmaru. Do tada je više od 700.000 pripadnika Rohindža manjine pobjeglo iz zemlje u onome što Ujedinjene nacije nazivaju “školskim primjerom etničkog čišćenja”. Fejsbuk je saopštio da sada rade na sprečavanju takvih zloupotreba.

Mjanmarska vojska nije imala komentar.

Operacija mjanmarske vojske na Fejsbuku počela je prije nekoliko godina i u njoj je učestvovalo 700 ljudi. Počeli su da otvaranjem Fejsbuk stranica posvećenih burmanskim pop zvijezdama, modelima i drugim poznatim ličnostima poput one posvećene misici koja voli da ponavlja vojnu propagandu. Preuzeli su Fejsbuk stranu posvećenu snajperisti Ohnu Maungu koji je slavu stekao kada je ranjen u bici. Takođe su vodili popularni blog „Suprotan pogled“ koji nije imao nikakve direktne, vidljive veze sa vojskom, rekli su izvori. Onda su počeli sa objavljivanjem lažnih fotografija, vijesti i zapaljivih postova uperenih protiv mjanmarskih muslimana. Lažni nalozi koje je vojska vodila pomogli su u širenju tog sadržaja, gušili kritiku i podsticali rasprave među komentatorima. Fejsbuk strana Ohna Maunga imala je mnogo pristalica zbog njegovih opisa života vojnika. Vojni tim je na kraju preuzeo njegov nalog kako bi forsirali propagandu kroz postove gde su Rohindže predstavljeni kao teroristi. I Fejsbuk i mjanmarski civilni sektor kažu da su veoma svesni moći ove društvene mreže.

“Fejsbuk u Mjanmaru. Ne dopada mi se. Opasan je i šteti našoj demokratskoj tranziciji”, rekao je političar Oo Hla Sav.

The New Tork Times

Bonus video: