Prijatelji Sirije

SAD će opoziciji u Siriji dostaviti pomoć od 60 miliona, ali ne i oružje

Na današnjem sastanku "Prijatelja Sirije" u Rimu američki državni sekretar obećao pomoć
1 komentar(a)
Prijatelji Sirije, sastanak u Rimu, Foto: RIA Novosti
Prijatelji Sirije, sastanak u Rimu, Foto: RIA Novosti
Ažurirano: 28.02.2013. 20:13h

SAD će sirijskoj opoziciji poslati 60 miliona dolara pomoći u hrani i lijekovima, potvrdio je danas američki državni sekretar Džon Kerri. Po prvi put će SAD pomoć dostaviti direktno opoziciji. Za vrijeme gostovanja na sastanku "Prijatelji Sirije" danas u Rimu, Keri je istakao: "Nijedna zemlja, nijedan narod ne bi smio da živi u strahu od tzv. vođe. Više od godinu dana SAD, zajedno s našim partnerima, poziva Asada da posluša glas naroda i zaustavi svoju ratnu mašinu. To se nije dogodilo, a njegova brutalnost još se i povećala".

Već je sasvim poznato da američki državni sekretari i sekretarke nisu pretjerano skloni diplomatskom žargonu, drugim riječima - dramatični govori o "brutalnosti" sasvim su očekivani, ali predstavnici sirijske opozicije - koji su jedva pristali da dođu u Rim nakon više nagovora - nisu zadovoljni današnjim danom. Mnogi su očekivali i insistirali da SAD počne direktno da naoružava pobunjenike u Siriji. Po svemu sudeći od toga, za sada, neće biti ništa.

Američki zvaničnici takođe ističu da će poslati svoje "tehničke savjetnike" u štab SNC-a (Sirijska Nacionalna Koalicije) koji se nalazi u Kairu. Američki savjetnici biće iz nevladinih i neprofitinih organizacija, istaknuto je.

SAD je do sada dostavio humanitarnu pomoć vrijednu 385 miliona dolara i oko 54 miliona dolara pomoći u komunikacijskoj opremi, medicinskim potrepštinama itd. Govor za vrijeme današnjeg sastanka u Rimu održao je i vođa sirijske opozicije, Moaz Hatib. "Bašare, napravi jedan odgovoran potez u svom životu i spasi ovu zemlju. Režim mora da ode, moramo da razmontiramo kompletan sigurnosni sisem", poručio je direktno sirijskom predsjedniku Hatib.

U završnoj poruci sa sastanka u Rimu, "Prijatelji Sirije" su osudili "kontinuirano dostavljanje oružja Asadu", očito misleći na Rusiju i Iran.

Preporučujemo za Vas