Indija osniva "žensku banku"

Kao dio napora da se ublaži neravnopravnost među polovima, Indija će otvoriti banku za žene. Banka će se fokusirati na kreditiranje žena i u njoj će raditi isključivo pripadnice ženskog pola
0 komentar(a)
Banka za žene, Indija, Foto: SEWA
Banka za žene, Indija, Foto: SEWA
Ažurirano: 28.02.2013. 16:22h

U Indiji će biti osnovana banka za žene kao dio napora da se ublaži neravnopravnost među polovima, u zemlji koja se još nije oporavila od masovnih protesta zbog silovanja i ubistva studentkinje u Nju Delhiju, u decembru prošle godine.

Kako prenosi agencija AFP, indijski ministar finansija rekao je da je izdvojeno 186 miliona dolara za novu banku koja će se fokusirati na kreditiranje žena i koju će voditi i u kojoj će raditi isključivo pripadnice ženskog pola.

"Očekujem da će se pribaviti sve neophodne dozvole i bankarske licence do sredine 2013. godine i pozivamo sve ugledne članove na inauguraciju banke ubrzo poslije toga", rekao je ministar u parlamentu tokom predstavljanja budžeta za 2013. i 2014. godinu.

"Ženske banke" već postoje u svijetu

U još nekim zemljama postoje "ženske banke". U susjednom Pakistanu takva banka otvorena je još 1989. godine, a u Tanzaniji je slična banka počela sa radom 2009. godine.

Ministar finansija je, takođe, najavio stvaranje fonda vrijednog 185 miliona dolara za obezbjeđivanje zaštite žena, u jeku kritika da indijska vlada ne uspijeva da zaštiti žene od seksualnih napada.

U decembru prošle godine, 23-godišnju studentkinju je grupa nasilnika silovala i pretukla u autobusu u Nju Delhiju, a djevojka je poslije dvije nedjelje preminula u bolnici od zadobijenih povreda.

Taj gnusni zločin izazvao je višenedjeljne proteste u indijskim gradovima, sa zahtjevima da se poboljša bezbjednost i zaštita žena od seksualnih napada koji su učestala pojava u Indiji.

Bonus video: