SAD za direktnu pomoć pobunjenicima u Siriji

Treba osigurati neku vrstu podrške onima koji se bore za svoja prava, kazao je američki državni sekretar Džon Keri
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: AP
Džon Keri, Foto: AP
Ažurirano: 27.02.2013. 18:03h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame namjerava da unese promjene u svom pristupu pomaganja sirijskim pobunjenicima pa će početi tu pomoć da pruža direktno, piše danas dnevni list "The Washington Post", pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.

Tokom dvogodišnjeg konflikta u Siriji, Sjedinjene Američke Države nisu uputile direktnu pomoć pobunjenicima protiv režima Bašara al-Asada, a administracija se protivi naoružavanju opozicije, naglašavajući da bi do oružja na taj način mogle da dođu ekstremne terorističke grupe bliske Al-Kaidi.

O pojedinostima nove inicijative američki državni sekretar Džon Keri razgovara tokom turneje po Evropi i Bliskom istoku u sklopu napora da se okonča sukob u kojem je do sada život izgubilo najmanje 70.000 osoba.

Nove inicijative

Ti razgovori, uključujući i dvosatni razgovor koji je Keri u utorak u Berlinu vodio s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, zatim susret sa saveznicima i čelnicima sirijske koalicije, za koji se očekuje da će biti održan u četvrtak u Rimu, uticaće na razmatranje nove inicijative o slanju pomoći.

Keri je, obraćajući se njemačkim studentima tokom svoje evropske turneje, rekao da SAD žele mirno rješenje u Siriji, ali ako vođstvo te zemlje odbija pregovore i nastavlja sa ubistvima protivnike, "onda treba da se osiguraju neka vrsta podrške" onima koji se bore za svoja prava, prenosi Hina.

Sirijska opozicija prijetila je da neće doći na razgovore u Rimu, ali je promijenila mišljenje nakon telefonskih poruka u kojima su Keri i potpredsjednik SAD-a Džo Biden rekli da će na susretu biti izloženi neki "bitni predlozi", piše Post.

Evropska unija (EU) je prošle sedmice odlučila da za tri mjeseca produži sankcije Siriji i snažnije podrži opoziciju, ali se nije odlučila na ukidanje embarga na oružje, koji ističe u petak.

Embargo će biti produžen na tri mjeseca, ali postoji mogućnost njegovog ponovnog preispitivanja u maju.

U tekst odluke o embargu je, međutim, piše američki list, umetnut članak koji omogućava zemljama članicama "da omoguće veću pomoć u neubojitim sredstvima i tehničkoj pomoći kako bi se zaštitili civili".

Vrijeme za odlazak Asada

Džon Keri je izjavio danas, tokom posjete Parizu, da je krajnje vrijeme da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ode sa vlasti i da je to trebalo davno da učini.

On je rekao da se SAD nadaju pronalaženju načina za ubrzanje procesa političke tranzicije u Siriji, o čemu će razgovarati na sastanku Prijatelja Sirije u petak u Rimu, prenose agencije.

"Mi analiziramo i tražimo načine da ubrzamo tranziciju koju sirijski građani traže i zaslužuju", kazao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim šefom diplomatije Lorentom Fabiusom.

Zemlje same odlučuju

"Stara odluka EU nije nam dopuštala ništa", rekao je jedan evropski zvaničnik, dodajući da po novim odredbama sirijskoj opoziciji mogu dostaviti "stvari koje same po sebi ne služe za ubijanje ljudi, uključujući opremu za noćna osmatranja, nenaoružana oklopna vozila, neprobojne prsluke, sredstva za komunikaciju i vojnu obuku".

Svaka od zemalja sama će odlučiti hoće li pružiti pomoć i kakva će ona biti, a u procesu odlučivanja usko će se sarađivati sa američkom administracijom.

Na izravno pitanje o izgledima za proširenje američke vojne pomoći pobunjenicima Kerry je rekao da ne želi nagađati o ishodu sastanka s opozicionim čelnicima.

"Naći ćemo se u Rimu sa grupom država (i predstavnicima sirijske opozicije) da bi razgovarali baš o tom problemu", naglasio je američki državni sekretar.

Indirektna pomoć

Obamina administracija do sada je, uvažavajući pravna ograničenja pri direktnom finansiranju opozicije, uputila oko 385 miliona dolara humanitarne pomoći u Siriju kroz međunarodne organizacije i nevladine organizacije, koje uglavnom djeluju pod nadzorom Vlade u Damasku.

Na vojnom planu opozicija je od zvaničnog Vašingtona dobila samo komunikacijska sredstva, i to indirektnim putem.

"The New York Times" je u utorak objavio, pozivajući se na američke i zapadne zvaničnike, da je Saudijska Arabija finansirala kupovinu većih količina pješadijskog oružja iz Hrvatske kojim opskrbljuje sirijske ustanike.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova i Ministarstvo odbrane demantovali su ovu informaciju.

Bonus video: