Prijeti novi skandal: Nakon konjetine se provjerava riba

Od 120 uzoraka pakovanja crvenog snapera, na primjer, samo sedam je zaista sadržavalo ovu vrstu ribe
53 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 09:12h

Trećina uzoraka pakovanja morske ribe, od ukupno 1.200 na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, nepravilno je označena i neusklađena sa preporukama zdravstvenih vlasti, stoji u istraživanju američke nevladine organizaicije "Oceana".

Riječ je o jednom od najznačajnijih ispitivanja proizvoda mora u od 2010. do 2012, koje je obuhvatilo uzorke sa 674 prodajna mjesta u 21 državi u SAD, piše francuski Figaro.

Od 120 uzoraka pakovanja crvenog snapera, na primjer, samo sedam je zaista sadržavalo ovu vrstu ribe.

Studija je otkrila i da je u 2011. godini 28 odsto bakalara proizvedenog u Irskoj bilo netačno etiketirano, jer je bilo riječ o manje skupoj ribi, slabijeg kvaliteta.

Na Mediteranu, kada se naruči sabljarka, može se dobiti ajkula. Ako je ukus i izgled sličan, cijene su vrlo različite, navodi se u istraživanju.

Savjetnik američkog Insituta za istraživanje i razvoj, stručnjak za geografsko poreklo vodozemaca Filip Kari smatra da je slučaj sa ribom jednako ozbiljan kao i onaj sa konjskim mesom i govedinom.

Kari navodi i lično iskustvo iz restorana, kada je riba manić u njegovom tanjiru zamijenila naručeni bakalar. On dodaje i da često trgovački nazivi ne odgovaraju nijednoj postojećoj vrsti ribe, ili nisu u skladu sa upakovanom ribom.

To je slučaj sa tuljanom, na primjer, čiji se naziv u proizvođačkim etiketama koristi za ajkulu, jer proizvođači izbjegavaju da stavljaju nazive riba koje izazivaju strah kod potrošača.

Drugi primjer je riba hoplostet (Hoplostethus atlanticus), koja živi na velikim dubinama od 900 do 1.800 metara, i slovi za monstruoznu. Njen trgovački naziv je "car".

Galerija

Bonus video: