Žene na sastanku saudijske Savjetodavne skupštne

Ulazak žena u Šuru "suverena je odluka kralja koji je procijenio da to predstavlja nacionalni interes", kazao je predsjednik Šure
0 komentar(a)
Saudijska Arabija, Šura, Foto: Www.arabnews.com
Saudijska Arabija, Šura, Foto: Www.arabnews.com
Ažurirano: 25.02.2013. 15:43h

Saudijke koje su postale članice Savjetodavne skupštine, Šure, danas su, što se veoma rijetko dešava, sjedjele u istoj sali sa svojim muškim kolegama.

Tri od 30 članica Šure izabrane su i za kopredsjednice tri komisije Savjeta

Sastanak na kojem su ženski i muški predstavnici Vijeća sjedjeli zajedno rijedak je izuzetak u Saudijskoj Arabiji, veoma konzervativnoj zemlji u kojoj vladaju strogi islamski zakoni.

Tokom zasijedanja skupštine, na koju međunarodna štampa nije bila pozvana, "žene su sjedjele desno od predsjednika Savjetodavne skupštine, Šure, Abdulaha Al-Šeika, i nisu bile ničim odvojene od muškaraca", naveli su neimenovani izvori koji su prisustvovali skupu.

Tri od 30 članica Šure izabrane su i za kopredsjednice tri komisije Savjeta, organa tog tijela u kojem svih 150 članova bira kralj.

Ulazak žena u Šuru "suverena je odluka kralja koji je procijenio da to predstavlja nacionalni interes", kazao je predsjednik Šure. Članovi i članice Šure položili su zajedno zakletvu pred kraljem Abdulahom 19. februara, na svečanosti organizovanoj u njegovoj palati u Rijadu.

Bonus video: