Džon Keri na prvoj inostranoj turneji, Sirija glavna tema

Turneja će trajati 10 dana i pored Velike Britanije obuhvatiće Njemačku, Francusku, Italiju, Tursku, Egipat, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar
0 komentar(a)
Obama i Džon Keri, Foto: AP
Obama i Džon Keri, Foto: AP
Ažurirano: 24.02.2013. 15:27h

Državni sekretar SAD Džon Keri (John Kerry) kreće danas na prvu inostranu turneju otkako je stupio na funkciju, tokom koje će obići Evropu i Bliski istok, a prva stanica biće Velika Britanija.

Turneja će trajati 10 dana i pored Velike Britanije obuhvatiće Njemačku, Francusku, Italiju, Tursku, Egipat, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.

Keri će liderima ovih zemalja iznijeti neke nove ideje kako da se zaustavi skoro dvogodišnje nasilje u Siriji koje je preraslo u građanski rat.

Američki zvaničnici kažu da će Kerijeva turneja prevashodno biti "slušalačka" što se Sirije tiče i da neće rezultirati momentalnim promjenama u američkoj politici, koja se do sada čuvala svakog davanja vojne podrške sirijskim pobunjenicima.

Pored Sirije, među temama o kojima će biti riječi su konflikti u Maliju i Avganistanu, kao i iranski nuklearni program.

Keri je rekao da je željan diskusije o novim načinima ubjeđivanja sirijskog predsjednika Bašara el-Asada da odstupi s vlasti kako bi ta zemlja ušla u demokratsku tranziciju. Državni sekretar SAD nije rekao kakve su konkretno njegove ideje, ali zvaničnici kažu da se radi o jačanju pritiska na Asada i njegov krug najbližih saradnika.

U Velikoj Britaniji, među temama o kojima će Keri razgovarati je i status Folklandskih ostrva zbog kojih je London u sporu s Argentinom. Velika Britanija i Argentina su 1982. ratovale zbog argentinske okupacije tog majuđnog arhipelaga na krajnjem jugu Atlantskog okeana.

Potom Keri putuje u Njemačku, a u Berlinu će se sastati i s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim. Tokom posjete Italiji, Keri će se sastati s predstavnicima sirijske opozicije.

Bonus video: