Ubili 65 pobunjenika

Mali: Krvava bitka sa islamistima

U sukobima na sjeveru Malija poginulo 13 vojnika iz Čada, što predstavlja najveći broj žrtava francuskih i afričkih snage od početka vojne kampanje protiv islamista
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 16:35h

Trinaest vojnika iz Čada ubijeno je u sukobima na sjeveru Malija, što je najveći broj žrtava koje su pretrpjele francuske i afričke snage od početka vojne kampanje protiv islamističkih pobunjenika prije šest nedjelja, saopštila je vojska Čada.

Vojnici iz Čada su ubili 65 pobunjenika povezanih sa terorističkom mrežom Al Kaida u sukobima koji su počeli juče prije podne u planinskom masivu Adrar Ifoga blizu sjeverne granice Malija sa Alžirom.

"Bilans na strani neprijatelja iznosi pet uništenih vozila i 65 ubijenih terorista. Žalimo zbog pogibije 13 naših hrabrih vojnika", navedeno je u saopštenju generalštaba vojske Čada koje je objavljeno na državnom radiju.

Francuska je započela intervenciju u svojoj bivšoj koloniji na zapadu Afrike prošlog mjeseca kako bi zaustavila ofanzivu islamističkih pobunjenika u pravcu juga, a pošto su pobunjenici zauzeli sjever Malija u aprilu prošle godine.

Poslije toga su u Mali stigli vojnici iz susjednih afričkih zemlja - uključujući 2.000 vojnika iz Čada koji treba da preuzmu vođstvo u operaciji kada francuske snage sljedećeg mjeseca počnu sa povlačenjem, navodi Rojters.

Zbog neprekidnog nasilja koje traje od kada su islamisti potisnuti iz većih gradova prijeti opasnost od toga da francuske i afričke snage budu uvučene u gerilski rat dok pokušavaju da pomognu slaboj malijskoj vojsci da se odbrani od napada terorista.

Galerija

Preporučujemo za Vas