Iran gradi nove nuklearke

Teheran tvrdi da mu je potrebno 20 velikih nuklearki da bi zadovoljio potrebe za električnom energijom u toku narednih 15 godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 16:06h

Iran je izabrao 16 lokacija za izgradnju novih nuklearnih elektrana u okviru plana o proizvodnji 20.000 megavata električne energije na više mjesta tokom narednih 15 godina, objavila je iranska državna televizija.

Stručnjaci iz Iranske organizacije za atomsku energiju su završili istraživanja sprovedena u cilju izbora najboljih lokacija širom zemlje, javila je televizija, dodajući da su lokacije birane djelimično i zbog njihove otpornosti na zemljotrese i vojne vazdušne napade.

Teheran tvrdi da mu je potrebno 20 velikih nuklearnih elektrana da bi zadovoljio potrebe za električnom energijom u toku narednih 15 godina.

Iranska državna televizija je, takođe, objavila da je Iran otkrio nove izvore uranijuma u zemlji, pa ukupne rezerve u Iranu sada iznose 4.400 tona, dok su prije tri decenije iznosile 1.527 tona, prenosi AP.

U međuvremenu, iranske vlasti su, uoči pregovora sa svjetskim silama o nuklearnom programu Teherana, saopštile da neće ići dalje od svojih obaveza i da neće prihvatiti ništa izvan prava koja su Iranu zagarantovana Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja.

Iran primoran da nuklearna postrojenja brani i protivvazdušnim oružjem

"Mi nećemo prihvatiti ništa više od naših obaveza i ništa manje od naših prava. Iran je ispunio obaveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja kao aktivan i posvećeni član i zato treba da stekne sva prava", izjavio je glavni pregovarač Irana Saed Džalili, navodi AFP.

U utorak se u Kazahstanu održava sastanak između Irana i šest svjetskih sila -Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije, SAD i Njemačke.

Galerija

Bonus video: