U SAD curi šest tankova sa radioaktivnim otpadom

Guverner Vašingtona Džej Insli, rekao je da stepen curenja na mjestu gdje je pravljeno gorivo za nuklearne bombe i koje je zatvoreno prije 25 godina "zabrinjavajući"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 15:49h

Najmanje šest tankova sa radioaktivnim otpadom u nuklearnom rezervatu Hanford u državi Vašington curi, saopštile su danas američke vlasti i zatražile veću federalnu pomoć da bi se očistila lokacija gdje je u vrijeme Hladnog rata proizvođeno gorivo za atomske bombe.

Guverner Vašingtona Džej Insli, rekao je da stepen curenja na mjestu gdje je pravljeno gorivo za nuklearne bombe i koje je zatvoreno prije 25 godina "zabrinjavajući".

"Ne postoji neposredna opasnost po zdravlje ljudi zbog novoutvrđenog curenja koje je samo na pet milja od rijeke Kolumbija", rekao je guverner prilikom susreta sa sekretarom za energiju SAD Stivenom Čuom u Vašingtonu.

Curenje nuklearnog otpada samo je povećalo decenijama staro zagađenje tla u toj oblasti iz tankova u Henfordu i prijeti da dodatno zagadi podzemne vode ispod poligona, ali prema riječima zvaničnika ne postoji neposredna opasnost od zagađenja rijeke Kolumbije.

Insli je rekao da ga je Ču u petak obavijestio da iz šest starih tankova sa jednostrukom metalnom oblogom curi radioaktivni materijal. Guverener je rekao da je prvobitno rečeno da curi samo jedan rezervoar a da je kasnije utvrđeno da curi iz šest metalnih kontejnera, ali da stručnjaci nisu adekvatno procijenili dobijene podatke.

"To svakako postavlja ozbiljna pitanja oko pouzdanosti svih 149 jednostrukih tankova sa radioaktivnom tečnošću i muljem u Henfordu", rekao je on.

Insli je rekao da im je potreban novi sistem za uklanjanje otpada iz ostarjelih tankova i da je ohrabren saznanjem da odsjek za energiju razmatra opcije za ubrzavanje procesa uklanjanja radioaktivnog otpada, prenijele su agencije.

Nuklearni poligon Henford, 300 kilometara jugoistočno od Sijetla korišten je za proizvodnju plutonijuma za bombe koje su dovele do kraja Drugog svjetskog rata. Proizvodnja je povećana da bi se zadovoljile potrebe tokom Hladnog rata, ali su reaktori zatvoreni 1987. Na sajtu postrojenja piše da su procesi za proizvodnju ostavili čvrsti i tečni otpad koji predstavlja opasnost po lokalnu okolinu.

Milioni litara radioaktivnog otpada je smješteno u ukupno 177 tankova na toj lokaciji, prema odsjeku za energiju, koji se još 1989. dogovorio sa vlastima države Vašington da očisti taj otpad iz Henforda.

Prema pisanju "Seattle Times"-a više od 586 kvadratnih milja u okolini ovog nuklearnog otpada je kontaminirano

Galerija

Bonus video: