Bafet i Gejts ubjeđuju milijardere da ostave imetak u dobrotvorne svrhe

Ukupan broj milijardera koji su obećali da će donirati makar polovinu svog bogatstva sada iznosi 102
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 13:57h

Misija koju predvode Voren Bafet i Bil Gejts, a čiji je cilj da filantropija postane pravilo u svijetu super bogatih ljudi, upravo je dobila još desetak pristalica. Prvi put su se njihovoj akciji „Obećanje davanja“ priključili i ljudi izvan Amerike, naveo je „Ekonomist“.

Ukupan broj milijardera koji su obećali da će do kraja života donirati makar polovinu svog bogatstva sada iznosi 102.

Nove potpisnike čini interesantan skup. Najpoznatiji od njih je Ričard Brenson koji je nekada bio sumnjičav u vezi sa pitanjem filantropije. Britanski šef hedž fonda Kristofer Kuper-Hon je takođe među potpisnicima, što nije iznenađenje za one koji su upućeni u aktivnosti Fonda za dječije investiranje na čijem čelu je njegova supruga Džejmi.

„Ekonomist“ ističe da je intrigantnije što se na spisku našao Haso Platner, osnivač softverskog giganta SAP. Da li njegov potpis znači da bogati Njemci više ne oklijevaju da javno govore o svom imetku ili, ukoliko to rade, o poklanjanju bogatstva u dobrotvorne svrhe, pita se britanski nedjeljnik.

Endrju „Tvigi“ Forest, australijski rudarski magnat, takođe je pozvao australijske konzervativne bogataše da daju veće i smjelije donacije.

Nekoliko potpisnika inicijative je iz ekonomija u usponu. Bivši komunistički blok predstavljaju Viktor Pinčuk, Ukrajinac koji na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu vodi godišnju diskusiju o filantropiji i Rus Vladimir Potanjin, tajkun industrije nikla.

Tu su i dvojica Afrikanaca. Milijarder Mo Ibrahim već dugo finansijski podržava napore za unapređivanje uprave na svom kontinentu, između ostalog i ogromnom nagradom za penzionisane afričke lidere koji su u toku mandata dobro obavljali posao. Patris Motsepe, rudarski bos iz Južne Afrike je prvi crnac milijarder koji je obećao da će se odreći ovoliko bogatstva.

Inicijativu je potpisao i Malezijac Tan Či Jioun koji se bavi građevinarstvom, igrama na sreću i sportom, kao i jedan Indijac – Azim Premdži, tehnološki tajkun. Čini se da je ovo mali rezultat značajnih Bafetovih i Gejtsovih napora da podstaknu više filantropije među bogatim Indijcima.

Međutim, njihove posjete Kini nisu rezultirale nijednim potpisom, niti su uspjeli da dopru do latinoameričkih super-bogataša, poput Karlosa Slima koji, prema nekim parametrima, sada slovi za najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Prema Forbsu, u svijetu je 2012. bilo 1.223 milijardera

„Prag od 50% je možda suviše visok u nekim kulturama“, primijetio je prošle nedjelje jedan od potpisnika „Obećanja davanja“ iz Amerike, dodajući da bi realniji cilj mogao biti da se u određenim zemljama dobije bilo kakvo javno obećanje, makar to bilo i „samo“ 10 ili 20 odsto. Po njegovom mišljenju, ideja da je za djecu dobro ako ih lišite nasljeđa vjerovatno je popularna samo među američkim bogatašima.

Prema Forbsu, u svijetu je 2012. bilo 1.223 milijardera. Možda će ovi novi potpisnici inspirisati ostale.

Galerija

Bonus video: