Najviša zgrada na svijetu biće visoka 1.200 metara

Kompanija iz Džede angažovala je britansku građevinsku kompaniju "Mejs" da rukovodi projektom vrijednim 902 miliona eura
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 09:14h

Britanska kompanija "Mejs", koja je bila zadužena za izgradnju nebodera "Šard" u Londonu, rukovodiće izgradnjom "Kraljevske kule" u Saudijskoj Arabiji, koja će predstavljati najvišu građevinu na svijetu. Kula u lučkom gradu Džedi trebalo bi da bude visoka nevjerovatnih 1.200 metara.

Planove o "Kraljevskoj kuli" otkrio je arapski milijarder, princ Princ Alvalid bin Talal Alsaud, prije 18 mjeseci

Kompanija iz Džede angažovala je britansku građevinsku kompaniju "Mejs" da rukovodi projektom vrijednim 902 miliona eura, u saradnji sa britanskom konsultantskom firmom "EC Haris".

Iako još nije zvanično objavljeno koju visinu će "Kraljevska kula" dostići, kompanija iz Džede je naglasila da će biti mnogo viša od Burž Kalife u Dubaiju, koja sa 830 metara trenutno važi za najvišu na svijetu.

Kompanija je takođe otkrila da će građevina na obali Crvenog mora biti visoka kao četiri "Šarda", što znači da bi mogla da premaši visinu od 1.200 metara.

Izgled Kraljevskog tornja u okolini

Izgradnja bi trebalo da bude okončana do kraja 2018. godine.

Planove o "Kraljevskoj kuli" otkrio je arapski milijarder, princ Princ Alvalid bin Talal Alsaud, prije 18 mjeseci.

Tokom narednih pet godina, Saudijska Arabija planira da potroši preko 300 milijardi eura na infrastrukturne projekte

"Princ se nada da će izgradnjom "Kraljevske kule" skrenuti pažnju svijeta na našu voljenu Saudijsku Arabiju. Takođe, otvoriće se na stotine novih radnih mjesta za ljude sa sela", istakao je izvršni direktor kompanije iz Džede, Valid Abdul Džalil Baterdži, za "Bilding" magazin.

"Kraljevska kula" će raspolagati prostorom od 500.000 kvadratnih metara, prenosi "Gardijan". U okviru toga će se nalaziti luksuzni hotel od pet zvjezdica, stanovi, poslovni prostor, kao i najviša opservatorija na svijetu.

Tokom narednih pet godina, Saudijska Arabija planira da potroši preko 300 milijardi eura na infrastrukturne projekte. Kao drugi po veličini grad u zemlji, sa četiri miliona stanovnika, Džeda je dugo bila u sjenci prijestonice Rijada, pa su novi projekti pokušaj da se situacija preokrene.

Galerija

Bonus video: