Najsmrtonosniji napad u Damasku, 83 mrtvih

Najveća eksplozija dogodila se u centru Damaska, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u automobilu
2 komentar(a)
Damask, Sirija, Foto: Beta/AP
Damask, Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.02.2013. 09:46h

Najmanje 83 osobe poginule su u četvrtak u seriji eksplozija automobila bombi u Damasku, čime je to postao najkrvaviji dan u sirijskoj prijestonici od početka sukoba, novi su podaci nevladine Opservatorije za ljudska prava (OSDH).

Jučerašnje napade osudili su i opozicija i režim, koji je za njih okrivio "grupe povezane sa Al Kaidom"

Najveća eksplozija dogodila se u centru Damaska, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u automobilu nedaleko od sjedišta vladajuće Bas partije. U tom napadu poginula je 61 osoba, od čega 17 pripadnika snaga bezbjednosti, navodi OSDH.

To je najsmrtonosniji napad u Damasku od početka sukoba u toj zemlji prije skoro dvije godine, kao i od 10. maja 2012. godine, kada je u dvostrukom samoubilačkom napadu u sirijskoj prijestonici poginulo 55 ljudi.

U tri bombaška napada na bezbjednosne službe u sjevernom dijelu grada u četvrtak su ubijene 22 osobe, od čega 19 pripadnika vladinih snaga, navodi OSDH, koja se oslanja na svjedočanstva pobunjenika i ljekara širom Sirije.

Jučerašnje napade osudili su i opozicija i režim, koji je za njih okrivio "grupe povezane sa Al Kaidom", a osude su stigle i iz SAD, Rusije i UN.

Ekstremne islamističke grupe, bliske sirijskim pobunjenicima, u prošlosti su u više navrata preuzimale odgovornost za samoubilačke napade u Siriji. Od marta 2011. godine, kada su počeli sukobi u Siriji, u toj zemlji je poginulo oko 70.000 ljudi.

Bonus video: