Izrael se priprema za prvu posjetu Baraka Obame

Na inicijativu gradonačelnika Jerusalima Nira Barkata, novinarima će biti predstavljena "druga strana" Jerusalima
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.02.2013. 13:46h

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i jerusalimska opština pripremaju se za prvu posjetu Izraelu američkog predsjednika Baraka Obame, zakazanu za 20. mart.

Fradske ulice kojima će proći predsjednička kolona vozila farbaju, ukrašavaju zastavama i specijalnim osvjetljenjem

Izraelski mediji najavljuju da će se posebna pažnja pokloniti stotinama novinara za koje se očekuje da pokrivaju predsjedničku posjetu nazvanu "Nesalomivo savezništvo".

Na inicijativu gradonačelnika Jerusalima Nira Barkata, novinarima će biti predstavljena "druga strana" tog grada i oni će obići glavna istorijska mjesta, kao što su Davidov grad i tuneli Zapadnog zida (Zida plača), a posjetiće i muzejsku izložbu o kralju Irodu i Ledeni grad, gdje će vidjeti Obaminu skulpturu od leda.

Planirana je i posebna posjeta jerusalimskim noćnim barovima i klubovima i pijaci Mehane Jahuda, gdje će biti ugošćeni u jednom restoranu.

U međuvremenu, gradske ulice kojima će proći predsjednička kolona vozila farbaju, ukrašavaju zastavama i specijalnim osvjetljenjem.

Obama, otkad je predsjednik SAD, nije bio u Izraelu, a izraelski mediji javljuju da će u njegovoj pratnji biti i novi američki državni sekretar Džon Keri, čija je posjeta prvobitno planirana za sredinu ovog mjeseca i koja je trebalo da prethodi Obaminoj posjeti.

Bonus video: