Kasnili 147 godina: Ropstvo u Misisipiju ukinuto tek ove godine

Da je došlo do "greške" uvidjela su dvojica profesora, koje je film "Lincoln" naveo da krenu u istraživanje
5 komentar(a)
Danijel Dej Luis, Linkoln, Foto: IMDB
Danijel Dej Luis, Linkoln, Foto: IMDB
Ažurirano: 20.02.2013. 18:25h

Američk savezna država Misisipi službeno je ratifikovala 13. amandman Ustava SAD, kojim se zabranjuje ropstvo, a koji je u Ustav unesen davne 1865. godine.

Tek ovim činom svih je 50 država SAD-a ratifikovalo amandman, a Misisipi je to učinio s čak 147 godina zakašnjenja za ostatkom SAD.

Da je došlo do "greške" uvidjela su dvojica profesora, koje je film "Lincoln" naveo da krenu u istraživanje. Dr. Randžana Batru zanimala je implementacija 13. amandmana nakon Građanskog rata, a u istraživanje je krenuo s kolegom Kenom Salivenom.

Saliven, koji je dugogodišnji stanovnik Misisipija, prisjetio se da je 1995. godine Senat ratifikovao 13 amandman te je pronašao njegovu kopiju. Nakon potpisivanja od strane Senata, taj je dokument trebao biti poslat u Kancelariju saveznog registra, gdje je trebao biti potpisan kako bi i službeno postao zakon. No, dokument nikada nije stigao tamo.

Saliven je kontaktirao aktualnog državnog sekretara Misisipija, Delberta Hozmana, koji je napokon potpisao svu potrebnu dokumentaciju 30. januara. Zakon je stupio na snagu 7. februara, javlja Guardian.

Bonus video: