Granate pale na stadion u Damasku, ubijen fudbaler

Sirijska državna novinska agencija Sana navela je da su granate pale na stadion Tišrin u centralnom kvartu Barameh gdje je trenirao tim "Al-Vatba"
0 komentar(a)
Damask, eksplozija, Sirija, Foto: AP
Damask, eksplozija, Sirija, Foto: AP
Ažurirano: 20.02.2013. 13:12h

Jedan fudbaler je ubijen a više njih je povrijeđeno danas kada su dvije granate pale na stadion u sportskom kompleksu u centru Damaska, javila je sirijska državna novinska agencija Sana.

Agencija je navela da su granate pale na stadion Tišrin u centralnom kvartu Barameh gdje je trenirao tim "Al-Vatba".

Prema navodima agencije granate su ispalili "teroristi", kako sirijske vlasti nazivaju pobunjenike koji se bore protiv režima predsjednika Bašara al Asada .

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, takođe je javila da je jedan fudbaler ubijen.

Juče su dve granate eksplodirale blizu jedne od palata predsjednika Asada u Damasku, žrtava nije bilo samo je načinjena materijalna šteta. To je bio prvi napad u blizini jedne od predsjedničkih palata i još jedan znak da građanski rat ulazi u glavni grad Sirije koji je do sad smatran sigurnim.

Prema navodima Ujedinjenih nacija 70.000 ljudi ubijeno je u sukobu u Siriji od početka pobune protiv predsjednika Asada u martu 2011.

Rusija i Arapska liga za direktne pregovore u Siriji

Rusija i države Arapske lige danas su ponudile da budu posrednici u pregovorima sirijske vlade i opozicije kako bi se okončao dvogodišnji građanski rat u toj zemlji.

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov rekao je danas novinarima da Rusija i članice Arapske lige pokušavaju da uspostave direktne kontakte između dvije strane u konfliktui. Lavrov je rekao da vlada predsjednika Bašara el Asada i opozicija treba da "sjednu za pregovarački sto" i "okončaju međusobno uništavanje". Prema njegovoj ocjeni, "to je jedini mogući način da se okonča sukob, a da se Sirija potpuno ne uništi".

"Nijedna strana u konfliktu ne može da dopusti sebi da se oslanja na vojna rješenja, jer je to put koji nigdje ne vodi, put koji vodi ka uništenju naroda", kazao je Lavrov nakon sastanka sa predstavnicima Arapske lige u Moskvi.

Lavrov i generalni sekretar Arapske lige Nabil el Arabi rekli su da im je prioritet da stvore uslove za formiranje prelazne vlade koja bi pronašla rješenje za izlaz iz krize.

Ministar unutrašnjih poslova Sirije Valid el Moalem sa delegacijom dolazi u ponedjeljak u Moskvu, a očekuje se da će u martu Rusiju posjetiti lider sirijske opozicione Nacionale koalicije Moaz el Hatib.

Uslovi za pregovore još nisu utvrđeni. Lavrov kaže da je spremnost obje strane da počnu razgovore "najvažnija stvar".

Bonus video: