Kastro razgovarao sa kongresmenima o odnosima Kube i SAD

Raul Kastro se sastao sa sedmočlanom delegacijom američkog Kongresa, među kojima je bilo šest demokratskih predstavnika i jedan republikanski senator
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 09:29h

Kubanski predsjednik Raul Kastro primio je juče na Kubi sedmočlanu delegaciju Kongresa SAD, koja je došla s ciljem da se poprave bilateralni odnosi pogoršani nakon što je američki preduzimač Alen Gros tamo uhapšen 2009. godine.

On je osuđen za zločin protiv države i izrečena mu je kazna od 15 godina zatvora zbog, kako je obrazloženo, subverzivnog programa koje su platile Sjedinjene Američke Države s ciljem da se obori revolucija na Kubi.

Delegacija SAD je doputovala u ponedjeljak, a takođe je obišla i Grosa, rekao je jedan član američke grupe čiju je izjavio preneo Rojters.

U saopštenju kubanske vlade, kaže se da su Raul Kastro i ministar spoljnjih poslova Bruno Rodriges prvo razgovarali sa demokratskim senatorom iz Vermonta Patrikom Lijem "o pitanjima od interesa za obje zemlje" a zatim su pričali i sa drugim poslanicima.

Kastro i Rodriges razgovarali su s Lijem i prošle godine, kada je on takođe obišao Grosa.

Senator koji je razgovarao u ponedjeljak s novinarima, rekao je da je delegacija došla u Havanu da priča prije svega o sudbini Grosa i reformama koje se sprovode na Kubi.

Očekuje se da Lij izda danas saopštenje o posjeti, navela je britanska agencija.

Alen Gros (63) je uhapšen u Havani decembra 2009. godine i osuđen na 15 godina zatvora jer je instalirao internet mrežu pod američkim programom koji kubanska vlada smatra subverzivnim, a radi se o programu za izgradnju demokratije Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).

Sudbinu Grosa, Kuba povezuje sa sudbinom pet njenih agenata koji su zatvoreni u SAD krajem 90-tih godina prošlog vijeka jer su se infiltrirali u jednu emigrantsku kubansku grupu i američku vojnu bazu. Kubanci nekoliko emigrantskih kubanskih grupa smatraju terorističkim i one su preuzele odgovornost za nekoliko napada protiv Kube, počevši od 1960. godine.

Agenti poznati kao "kubanska petorka" osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora, od 15 godina do doživotnog zatvora, a na Kubi se smatraju herojima.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je bio senator iz Masačusetsa, sastao se sa Rodrigesom u Njujorku 2010. godine i razgovarao o Grosovom slučaju. Bivši američki predsjednik Džimi Karter takođe je sa Raulom Kastrom u Havani 2011. godine razgovarao o Grosu.

Administracija predsjednika Baraka Obame je saopštila da se odnosi sa Kubom neće poboljšati sve dok se Gros nalazi u zatvoru. Na osnovu "Helms-Bartonovog zakona" iz 1996. godine, američke sankcije Kubi mogu biti ukinute tek kada ona promijeni svoj komunistički sistem a to je zahtjev koji kubanska vlada, naravno, odbija da ispuni, podsjetio je Rojters.

Galerija

Bonus video: