ODBIJEN PRIJEDLOG

EU neće ukinuti embargo na oružje Siriji

Nakon nekoliko nedjelja i razgovora o tome da li da naoružaju sirijske pobunjenike, ministri su se saglasili da obnove sankcije režimu
0 komentar(a)
Sirija, Alepo, pobunjenik, Foto: Beta/AP
Sirija, Alepo, pobunjenik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.02.2019. 05:41h

Ministri spoljnih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu nisu odobrili prijedlog Britanije da se Siriji ukine embargo na oružje, a dogovorili su se da opoziciji pruže tehničku pomoć, ali ne i da je snabdijevaju oružjem.

Hejg je rekao da će opoziciji ovih dana početi da se isporučuje pomoć u obući ili robi

"Mi nismo htjeli da idemo dalje od ovoga, neki su bili protiv. Ovo je kompromis", rekao je britanski državni sekretar Vilijam Hejg i dodao da će ministri EU o Siriji ponovo razgovarati kroz tri mjeseca.

Nakon nekoliko nedjelja i razgovora o tome da li da naoružaju sirijske pobunjenike, ministri su se saglasili da obnove sankcije režimu predsjednika Bašara al-Asada do kraja maja. Prema tim sankcijama, zabranjena je isporuka bilo kakvog oružja Siriji, bilo režimu ili pobunjenicima.

U saopštenju poslije ministarskog sastanka, navedeno je da će ministri ponovo razmatrati situaciju u Siriji i da će, ako treba, sankcionisati režim poslije tri mjeseca.

Hejg je rekao da će opoziciji ovih dana početi da se isporučuje pomoć u obući ili robi, kao što su na šlemovi i zaštitna odjeća.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton rekla je da se ne radi o vojnoj pomoći već o zaštiti civila.