Najizolovanija naseobina na Zemlji - Tristan da Kunja

Prema popisu stanovnika iz 2010. godine, na ostrvu žive 264 osobe, a gustina naseljenosti je 1,3 po kvadratnom kilometru
462 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 08:41h

Ostrvo Tristan de Kunja, u bespućima Atlantskog okeana, od najbližeg kopna je udaljeno oko 2.800 kilometara, što ga čini jednom od najizolovanijih ljudskih naseobina na svijetu. Dio je istoimenog arhipelaga koji sadrži još šest manjih ostrva.

Površina ostrva iznosi 98 kvadratnih kilometara, a ukupna površina arhipelaga 207

Prema popisu stanovnika iz 2010. godine, na ostrvu žive 264 osobe, a gustina naseljenosti je 1,3 po kvadratnom kilometru.

Tristan da Kunja se nalazi u južnom dijelu Atlantskog okeana. Više od 3.700 km udaljeno je od obale Antarktika, oko 2.800 km od južnog dijela Afrike i više od 3.000 kilometara od istočne obale Južne Amerike.

Čini dio britanskog prekomorskog područja Sent Helena, Asension i Tristan da Kunja. Priobalni dio 13 kilometara širokog ostrva sastoji se uglavnom od strmih litica, dok se plaže nalaze na južnoj i sjeverozapadnoj strani.

Ostrvo Tristan da Kunja

Površina ostrva iznosi 98 kvadratnih kilometara, a ukupna površina arhipelaga 207. Ostrvo je poznato po populacijama ptica koje dolaze da produže vrstu, a među njima su morske ptice iz reda bubnjavki i kalonektrisa, albatrosi, pingvini...

Tristao da Kunja

Arhipelag je u 16. vijeku otkrio portugalski istraživač Tristao da Kunja, koji je najvećem ostrvu dao svoje ime, a koje je kasnije izmijenjeno u Tristan da Kunja. On se, međutim, nikada nije tu iskrcao zbog loših vremenskih uslova, pa je tek u 17. vijeku zabilježeno prvo iskrcavanje Evropljana na ovo ostrvo.

Posljednja velika erupcija Tristana da Kunje dogodila se 1961. godine

Amerikanac Džonatan Lambert je bio prvi žitelj, a preselio se 1810. godine iz Masačusetsa.

Godine 1815. Ujedinjeno Kraljevstvo je anektiralo ova ostrva i njima vladalo iz Kejpa u Južnoj Africi. Od 1938. godine ostrva su pridružena teritoriji Sveta Jelena, a od 2009. godine dio je prekomorske teritorije Sveta Jelena, Asension i Tristan da Kunja.

Tristan da Kunja je zapravo vulkan, koji spada u bazaltne platoe. Na sredini ostrva vidi se vulkanska kupa. Krater Vrh kraljice Marije visok je 2.060 metara.

Posljednja velika erupcija Tristana da Kunje dogodila se 1961. godine, zbog čega je jedino naselje na ostrvu, Edinburg Od Sedam Mora, moralo biti preseljeno na sjeverni dio ostrva. Smatra se da je ovaj gradić najdalja stalna naseobina na Zemlji.

Galerija

Bonus video: