Netanjahuova porodica potrošila 2.000 eura državnog novca samo za sladoled

„Ako nema hljeba, neka jedu sladoled. Treba li da plačemo ili da se smijemo? Je li na ovo mislio kada je govorio da nema 'besplatnog ručka'?“
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Huffpost.com
Benjamin Netanjahu, Foto: Huffpost.com
Ažurirano: 17.02.2013. 18:15h

Otkriće da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu imao godišnji budžet od oko 2.000 eura za zadovoljavanje potrebe za sladoledom izazvalo je buru u izraelskim medijima i dalo adut u ruke njegovim političkim protivnicima.

Izvještaj o troškovima Netanjahuovog domaćinstva za 2012. pokazuje da je njegovo osoblje od jedne poslastičarnice u Jerusalimu naručilo sladoleda ukupne vrijednosti 10.000 šekela (oko 2.000 eura). Tim novcem izraelski lider i njegova porodica mogli su da kupe 14 kilograma sladoleda mjesečno. Unosni ugovor je dodijeljen prodavcu „Metudela“ sladoleda jer on „odgovara Netanjahuovom ukusu“, koji je, kako je primijetio „Gardijan“, konzervativan – najviše voli vanilu i pistaće.

Trenutak za otkrivanje ovakve stvari nije mogao biti gori po premijera koji se bori da formira široku koalicionu vladu spremnu da progura štedljivi budžet koji će skresati primanja prosvjetnim i socijalnim radnicima i policiji. Šeli Jačimovič, čelnica opozicione Laburističke partije, objavila je na Fejsbuku fotomontažu premijera koji drži sladoled u kornetu i napisala: „Ako nema hljeba, neka jedu sladoled. Treba li da plačemo ili da se smijemo? Je li na ovo mislio kada je govorio da nema 'besplatnog ručka'?“

Netanjahu je pokušao da se distancira od toga da ga predstavljaju kao izraelsku verziju Marije Antoanete, okrivivši svoje osoblje za sklapanje ekstravagantnog ugovora za sladoled. „Sinoć, čim je saznao za ugovor koji je njegova kancelarija potpisala sa tom poslastičarnicom za snabdijevanje njegove rezidencije, dao je instrukcije da se on odmah poništi. Premijer smatra da je ovo nerazuman i za njega neprihvatljiv trošak“, kazao je u petak jedan zvaničnik iz njegove kancelarije.

Benjamin Netanjahu, koga često zovu Bibi, i njegova porodica su 2012. izdvojili 2,46 miliona šakela (nešto manje od 500.000 eura) novca poreskih obveznika za čišćenje, odjeću i hranu – uključujući sladoled.

Bonus video: