Izrael: Suđenje bivšem ministru vanjskih poslova

U slučaju da bude proglašen krivim, Avigdoru Libermanu prijeti kazna do tri godine zatvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 16:36h

U Jerusalimu je danas počelo suđenje bivšem ministru vanjskih poslova Izraela Avigdoru Libermanu koji je optužen za prevaru i zloupotrebu službenog položaja.

Bivši izraelski ministar novinarima nije davao izjave pred ulazak u sud.

Liberman je u decembru podnio ostavku na ministarsku funkciju pošto je protiv njega pokrenuta istraga zbog prevare i zloupotrebe položaja, za šta je kasnije i formalno optužen.

On je optužen da je unaprijedio jednog bivšeg diplomatu koji ga je obavještavao o detaljima krivične istrage o njegovim poslovnim potezima.

U slučaju da bude proglašen krivim, Libermanu prijeti kazna do tri godine zatvora.

Klučni svjedok optužbe bi trebalo da bude bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Izraela Deni Ajalon

Liberman je negirao sve što mu se stavlja na teret.

Državni izraelski radio je javio da bi suđenje Libermanu trebalo da traje do 7. maja 2013.

Liberman je u više navrata tražio da suđenje bude održano po ubrzanom postupku, da bi u slučaju da bude oslobođen optužbi, mogao da ponovo bude ministar vanjskih poslova u vladi, koju premijer Izraela Benjamin Netanjahu tek treba da formira.

Komentator državnog izraelskog radija Moše Negbi je ocijenio da Liberman sedam godina neće moći da bude poslanik, u slučaju da bude osuđen na više od tri mjeseca zatvora ili prinudnog rada, što može da znači i kraj njegove političke karijere.

Klučni svjedok optužbe bi trebalo da bude bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Izraela Deni Ajalon.

Liberman sa Netanjahuom (Foto: Beta/AP)

On je ranije izjavio da mu je Liberman naredio da Zeeva Ben Arieha unaprijedi na mjesto ambasadora, ali da mu ništa nije rekao o povjerljivim dokumentima koje je prethodno dobio.

Očekuje se, međutim, da će odbrana dovesti u pitanje Ajalonovo svjedočenje, i da će navesti da on ima razloga da se "osveti" Libermanu, pošto ga je bivši ministar skinuo sa liste poslaničkih kandidata svoje stranke na parlamentarnim izborima održanim u Izraelu 22. januara.

Galerija

Bonus video: