Ronioci nisu uspjeli da nađu djelove meteorita u Čebarkulu

Ruske su vlasti nakon pada meteora objavile fotografije kratera u zaleđenom jezeru gdje je pao oveći komad meteora
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 21:23h

Ronioci nisu uspjeli da pronađu dijelove meteora u jezeru Čebarkul u Rusiji, saopšteno je iz Ministarstva za vanredne situacije te zemlje.

Ruske su vlasti nakon pada meteora objavile fotografije kratera u zaleđenom jezeru gdje je pao oveći komad meteora.

"Ronioci su završili pretraživanje jezera. Dijelovi meteora nisu pronađeni", kazala je portparolka Ministarstva za vanredne situacije Irina Rosijus.

Jedan od članova ronilačkog tima ruskim je medijima kazao da je vidljivost vode zbog gustog mulja bila vrlo slaba. Ronioci su čitavo jutro pretraživali jezero, ali nisu uspjeli pronaći dijelove meteora.

Padali i na Kubu

Na nebu iznad centralnog dijela Kube sinoć je primijećeno tijelo slično meteoru, koje se pretvorilo u "vatrenu loptu veću od Sunca" a zatim i eksplodiralo, objavili su kubanski mediji.

U izvještajima su citirani navodi građana provincije Sjenfuegos, koji su rekli da su sinoć oko osam časova po lokalnom vremenu na nebu uočili svijetleći objekat veličine autobusa, prenijela je kineska agencija Sinhua.

Svjedoci navode da se objekat zatim pretvorio u vatrenu loptu "veću od Sunca", a nekoliko minuta kasnije se čula glasna eksplozija. Jedan očevidac je naveo da se usljed eksplozije njegova kuća lagano zatresla.

Kubanske vlasti su poslale stručnjake u potragu za eventualnim ostacima objekta sličnog meteoru. Još nije poznato da li je događaj na Kubi povezan sa jučerašnjim incidentom eksplozije meteora iznad Čeljabinske oblasti u Rusiji, u kojem je povrijeđeno oko 1.200 ljudi.

Stručnjaci vjeruju da je "sporadični meteor" uzrokovao vatrenu kuglu koja je preletjela zapadno kalifornijsko nebo u petak uveče, prenio je USA Today. Oni takođe ne vide vezu između ruskog meteora ili 2012 DA14.

Jarko svjetlo prvo je prijavljeno iznad Santa Rose u 7.45 po lokalnom vremenu, San Franciska, ali i San Hozea i Morgan Hila.

Eksplozija meteora u Rusiji, dan poslije

U Čeljabinskoj oblasti u Rusiji danas se otklanjaju posljedice jučerašnje meteorske kiše. Povrijeđeno je više od 1.200 ljudi, od toga 200 djece, dok je materijalna šteta zabilježena za sada u deset regiona i iznosi oko 33 miliona dolara.

Komadi meteora, teškog 10 tona koji je djelimično izgorio u atmosferi, nikoga nisu pogodili a nema ni tragova radijacije. Usljed siline eksplozija oštećeno je 3.000 zgrada, od čega 34 zdravstvene ustanove i čak 360 obrazovnih. Oštećeno je oko 100.000 stanova.

Na dežurni telefon za pomoć javilo se 4.000 građana. Na teren je poslato 20 hiljada ljudi sa zadatkom da pomažu stanovništvu i raščišćavaju posljedice pada djelova meteora. Ministar za vanredne situacije naredio je da svima koji se jave na taj telefon treba pomoći.

"Bili smo na ulici i iznenada je cio trg bio obasjan neobično jakom svjetlošću. Trajalo je nekoliko sekundi. Vidjeli smo trag na nebu i čula se eksplozija", kaže jedan svjedok.

U Čeljabinskoj oblasti industrijski objekti i fabrike vojne industrije nisu oštećeni, rekao je oblasni, resorni ministar.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se pomogne povrijeđenima. Od meteorske kiše najviše su stradali gradovi Čeljabinsk i Kopejsk, kao i nekoliko sela a materijalna šteta se procjenjuje na oko 33 miliona dolara. Ta pojava je registrovana i van Rusije.

"Zabilježili smo pad meteorita na 11 različitih stanica što je samo po sebi značajno. Obično takvu pojavu registrujemo na dvije stanice pa je svakako riječ o važnom događaju '',kaže naučnik Dejvid Džon Braun.

"Ono što se dogodilo u Rusiji nije se moglo spriječiti jer je riječ o prirodnoj pojavi. Zbog toga je važno izučiti taj fenomen", ističu u filipinskom gradu Manili.

Ruski i strani eksperti kažu da pad svjetlećeg meteorita nije povezan sa asteroidom 2012 D14 koji je sinoć proletio pored Zemlje.

Ruski zvaničnik predlaže zajednički svemirski sistem odbrane

Zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin predložio je danas uspostavljanje zajedničkog sistema za odbranu od prijetnji iz svemira, dan pošto je u eksploziji meteora iznad Urala u Rusiji povrijeđeno oko 1.200 ljudi.

"Čovječanstvo mora da napravi sistem za identifikaciju i neutralisanje objekata koji predstavljaju opasnost po Zemlju", napisao je Rogozin na svom Tviter nalogu.

Rogozin je dodao da će u ponedjeljak predstaviti premijeru Dmitriju Medvedevu predloge o načinima na koji se ubuduće treba suočavati sa sličnim incidentima.

Neki ruski stručnjaci, takođe, smatraju da treba izgraditi zajednički sistem za nadgledanje svemira i upozorenja u slučaju prijetnji.

Zamjenik šefa ruske svemirske agencije Roskosmos Vitalij Davidov izjavio je da bi strateška planetarna odbrana trebalo da bude priritet za Rusiju i da treba napraviti poseban federalni program za neutralisanje prijetnji iz svemira.

Ruska raketna i svemirska korporacija "Energia" obećala je prošlog oktobra da će napraviti svemirsku raketu koja može da uništi asteroide koji prijete Zemlji.

Galerija

Bonus video: