Talibani protiv vijagre, čak i njihove pristalice smatraju da pretjeruju

"Da ja imam toliko žena, mislim da bi i meni bila potrebna vijagra da mi s vremena na vrijeme malo pomogne"
65 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 12:58h

Početkom sedmice talibani na sjeverozapadu Pakistana dijelili su letke u kojima prijete svima koji prodaju vijagru i slične preparate. Ali i u tom zaostalom dijelu svijeta još ima onih koji misle da su talibani - pretjerali.

Na letku kojeg su dijelili pripadnici organizacije Tehrik-e-Taliban među trgovcima u Kiberu je prijetnja izrečena i više nego jasno:

"Prodavanje lijekova za potenciju, vulgarnih i opscenih filmova nije u skladu sa šerijatom. Svi koji su upleteni u taj posao se upozoravaju da prekinu tu rabotu i da počnu s poslom koji je u skladu s islamskim zakonom."

Khiber je glavni grad pokrajine Kiber Paktunkva, zaostalog predjela u blizini Avganistana i tamo talibani već dugo imaju mnogo pristalica. Ali ovaj propis se čak i tamošnjim stanovnicima čini kao pretjerivanje - i to ne što se tiče "vulgarnih filmova" makar se u pakistanskoj kinematografiji već i letimični nevini poljubac glumice i glumca na ekranu tumači kao teška pornografija.

Stanovnici tih područja ne žele da se odreknu kojekakvih lijekova kojima se povećava potencija muškaraca. Vijagra i slični preparati su popularni u čitavom Pakistanu, ali od pamtivijeka su lokalni "hakimi" (na arapskom; ljekar ali i apotekari narodne medicine) nudili kojekakve preparate kojima se povećava potencija - i kupaca baš nikada nije nedostajalo.

"Postoji čitava industrija lokalnih apotekara u Pakistanu koja cvjeta oko posla s muškom potencijom. Čuo sam da ti nadriljekari prodaju baš sve, od đumbira pa do opijuma kako bi mušterijama omogućili potentnost", objašnjava A. Hasan, piasc koji živi u Karačiju.

On smatra da je to dokaz da su se i talibani previše udaljili od potreba stanovništva koji ne dijele talibanski stav o polnosti.

Štaviše, letak talibana je natjerao čak i muslimanske duhovnike poput Muhameda Rafika Kalila da objasni svojim vjernicima da islam nije protiv povećanja polnog užitka, čak i ako to podrazumijeva uzimanje lijekova:

Zabranjeni i "vulgarni filmovi": CD šop

"Ako imate neku bolest, treba je liječiti. Islam dozvoljava polne podsticaje, ali radije preporučuje prirodne metode, kao što su bademi i orasi, ljekovite trave i masna hrana kojom se povećava polna želja."

Kalil djeluje u Lahoreu i tamošnjim vjernicima preporučuje da "izbjegavaju vještačku medicinu."

Odličan argument protiv talibana

Na kraju dodaje i argument kojeg i najžešći talibani teško mogu poreći: da je islam protiv polnog užitka, ne bi dozvoljavao da muškarac ima četiri žene.

"Na vama je da odlučite, koliko puta ćete spavati sa svojom ženom. Svako ima sopstvene potrebe", objašnjava Kalil.

Ali odluku talibana da zabrane vijagru jednostavno smatra - glupom:

"Da ja imam toliko žena, mislim da bi i meni bila potrebna vijagra da mi s vremena na vrijeme malo pomogne."

Moazum Rauf, lektor na univerzitetu u Lahoreu, podsjeća da je već po prirodi stvari pitanje muške potencije važna tema za islamsku državu jer se "svakom dobrom muslimanu obećava 70 hurija (nimfa) da ih polno zadovoljava u raju."

"Zapravo bi trebalo da pitaju te nimfe sa onog svijeta da li su zadovoljne svojim polnim životom. One bi mogle da imaju malo drugačije mišljenje", šali se Rauf.

Uopšte, on kao i mnogi drugi stanovnici Pakistana smatra da im je u prirodi da se vesele i da uživaju u svemu što im život pruža - i da im ne treba nekakvo plemensko društvo u Pakistanu.

Galerija

Bonus video: