SAD: Hakeri objavili da "mrtvi ustaju iz grobova i napadaju ljude"

To što lozinka definisana za pristup sistemu hitnog izvještavanja nikad nije promijenjena omogućilo je osobi koja je objavila poruku o zombijima da je jednostavno pogodi
3 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 10:52h

Prenos TV programa na nekoliko stancia u SAD-u ranije ove sedmice je prekinula zvučna poruka sa upozorenjem u kojem se navodi da "mrtvi ustaju iz grobova i napadaju ljude". U nastavku te poruke "civilne vlasti" savjetuju ljude da se ne približavaju zombijima jer su jako opasni.

Obavještenje o zombijima koji nadapaju ljudi je šokirala mnoge, ali oni koji su na internetu pokušali da nađu dodatne informacije o "zombi apokalipsi" nisu ništa pronašli jer - mrtvi nisu ustali iz grobova ni napali ljude.

Iz TV stanice KRTV iz Montane naknadno su objavili izvinjenje i objašnjenje u kojem navode da su za te probleme i objave krivi hakeri.

Iako mnogi nisu povjerovali u priču o napadu zombija, ovaj slučaj je otkrio potencijalni problem u sistemu hitnog izvještavanja, pa bi njegova buduća upotreba, posebno ako je riječ o porukama u vezi sa terorističkim napadima, mogla da izazove paniku među Amerikancima

Sistem hitnog izvještavanja je nacionalni servis upozorenja koji mogu da koriste predsjednik ili federalne i lokalne vlasti kako bi putem njega prenijeli važne informacije javnosti, a te informacije prenose putem TV i radio stanica koje moraju da imaju specijalne uređaje putem kojih je moguće objavljivanje takvih važnih poruka.

Mashable navodi da u ovom slučaju uopšte nije bilo upada u sistem, jer je to što lozinka definisana za pristup sistemu hitnog izvještavanja nikad nije promijenjena omogućilo je osobi koja je objavila poruku o zombijima da je jednostavno pogodi, piše Dnevnik.hr.

Iako mnogi nisu povjerovali u priču o napadu zombija, ovaj slučaj je otkrio potencijalni problem u sistemu hitnog izvještavanja, pa bi njegova buduća upotreba, posebno ako je riječ o porukama u vezi sa terorističkim napadima, mogla da izazove paniku među Amerikancima.

Bonus video: