Kanada: Proširena lista sigurnih zemalja za azilante

Takva lista prvi put je uvedena u decembru 2012. i na njoj su, kako je naglašeno u novom saopštenju, "većina zemalja EU, Hrvatska i SAD"
0 komentar(a)
Kanada, zastava, Foto: Wikipedia
Kanada, zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 15.02.2013. 10:43h

Kanada proširuje listu zemalja iz kojih će azilanti imati pravo na brži proces rješavanja molbi za azil, najavio je u Otavi kanadski ministar za imigraciju Džejson Keni.

"Brža obrada zahtjeva za azil iz generalno sigurnih zemalja porijekla obezbijediće bržu zaštitu pravim izbjeglicama, dok će oni čiji su zahtjevi odbijeni biti brže odstranjeni iz Kanade", izjavio je ministar Keni.

Riječ je o listi sigurnih zemalja koje imenuje kanadska vlada, a koje smatra demokratskim zemljama sa državnom zaštitom, zemljama koje imaju aktivne organizacije za zaštitu ljudskih prava i u normalnim okolnostima ne "proizvode" izbjeglice.

Vlada očekuje da će ovim mjerama zaštite svog imigracionog sistema uštedjeti najmanje 1,6 milijardi dolara namijenjenih za socijalnu pomoć i obrazovanje novodošlih

Na listi od 35 privilegovanih zemalja od juče su i Švajcarska, Norveška, Island, Izrael (uključujući Gazu i Zapadnu obalu), Meksiko, Japan, Australija i Novi Zeland.

Takva lista prvi put je uvedena u decembru prošle godine i na njoj su, kako je naglašeno u novom saopštenju, "većina zemalja Evropske unije, Hrvatska i SAD".

Osim Hrvatske, iz bivše Jugoslavije na listi sigurnih je još samo Slovenija.

Azilanti iz sigurnih zemalja imaće pravo da budu saslušani u roku od 30 do 45 dana, a ostali u roku od 60 dana.

Podnosioci zahtjeva za azil iz "povlaštene" grupe moći će da se žale Federalnom sudu ako njihov prvi zahtjev za azil bude odbijen.

Kanadska vlada očekuje da će ovim i drugim mjerama zaštite svog imigracionog sistema uštedjeti najmanje 1,6 milijardi dolara na nivou provincija i teritorija namijenjenih za socijalnu pomoć i obrazovanje novodošlih.

Bonus video: