EU i SAD prave najveću zonu slobodne trgovine na svijetu

Svakoga dana poslovanje između Evropske unije i SAD dostiže brojku od dvije milijarde eura
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 17:11h

Evropska unija i SAD odlučile su da krenu u proceduru formiranja najveće slobodne trgovinske zone na svijetu. Očekuje se da „transatlantski trgovinski i investicioni savez“ postane prekretnica u globalnoj trgovini.

Prateći politički dogovor postignut na Samitu SAD-EU prošle godine u Vašingtonu, dva najznačajnija trgovinska i investiciona partnera na svijetu odlučila su da krenu u pregovore, koji bi u naredne dvije godine trebalo da rezultiraju dogovorom o slobodnoj trgovini.

U Briselu kažu da bi ovakav dogovor trebalo da dâ u ovom trenutku neophodan podstrek ekonomijama sa obje strane Atlantika, ali i da promijeni sliku globalne trgovine kakva je danas.

Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo najavljuje: „Budući dogovor između najvažnijih ekonomskih sila na svijetu biće prekretnica. Zajedno formiraćemo najveću zonu slobodne trgovine na svijetu. Naši pregovori postaviće standarde ne samo za našu buduću bilateralnu trgovinu i investicije, već i za dalji razvoj svjetskih trgovinskih pravila.“

Integracijom do obostrane koristi

Svakoga dana poslovanje između Evropske unije i SAD dostiže brojku od dvije milijarde eura. Budući dogovor trebalo bi da integracijom i uklanjanjem barijera, kao što su tehničke regulative, standardizacija i sertifikati, dovede do privrednog rasta obje strane.

„Očekujem da, kada bude u primjeni, ovaj dogovor evropskoj ekonomiji donese stimulans od pola procenta cjelokupnog BDP Evropske unije. To znači desetine milijardi eura svake godine i desetine hiljada novih radnih mjesta.

To je odlična perspektiva u trenutku kada polako ulazimo u proces oporavka od krize, a najvažnije od svega, to je podsticaj ekonomiji koji neće koštati ni centa poreske obveznike“, smatra Barozo.

Novi svjetski trgovinski poredak

Pregovori oko postizanja, kako ga već zovu, „najveći bilateralnog trgovinskog ugovora ikada“ trebalo bi da počnu u prvoj polovini ove godine.

Evropska komisija će sa svoje strane zemljama članicama predstaviti mandat za pregovore, dok će, sa druge strane, američki Kongres u roku od 90 dana dati svoje zeleno svjetlo za početak procesa, koji bi za dvije godine, trebalo da rezultira najvećom zonom slobodne trgovine na svijetu i postavi nova pravila i standarde za funkcionisanje globalne trgovine.

Galerija

Bonus video: